Ο καφές: Δίχτυ προστασίας για την καρδιά και την κολπική μαρμαρυγή

Ο καφές: Δίχτυ προστασίας για την καρδιά και την κολπική μαρμαρυγή

Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής της κολπικής μαρμαρυγής σχεδόν κατά 40%. Η κατανάλωση μιας κούπας καφέ καθημερινά μπορεί να παρέχει σημαντικά οφέλη στην καρδιά, συμβάλλοντας στην πρόληψη καρδιακών αρρυθμιών και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής της κολπικής μαρμαρυγής κατά σχεδόν 40%. Αυτό αποδεικνύει νέα μελέτη, η DECAF, που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA, ανατρέποντας παλιότερες απόψεις που προέτρεπαν τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή να αποφεύγουν την καφεΐνη, θεωρώντας την επιβαρυντική για την υγεία τους.

Η καφεΐνη, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, φαίνεται να μειώνει κατά 39% τον κίνδυνο υποτροπής της κολπικής μαρμαρυγής για εκείνους που καταναλώνουν μια κούπα καφέ την ημέρα. Η καφεΐνη ενισχύει τη φυσική δραστηριότητα, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη μείωση των αρρυθμιών της καρδιάς. Επιπλέον, η καφεΐνη διαθέτει διουρητικές ιδιότητες που μπορεί να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και, επομένως, τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Άλλες ουσίες που περιέχονται στον καφέ φαίνεται να έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προσφέροντας περαιτέρω προστασία στην καρδιά.

Οι περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής αυξάνονται συνεχώς παγκοσμίως, κυρίως λόγω της πανδημίας της παχυσαρκίας και της γήρανσης του πληθυσμού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους θα παρουσιάσει κολπική μαρμαρυγή κάποια στιγμή στη ζωή του. Η μελέτη DECAF, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), σχεδιάστηκε για να απαντήσει στο ερώτημα αν η καφεΐνη βλάπτει ή ωφελεί τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η δοκιμή περιλάμβανε 200 ασθενείς που έπασχαν από εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή και κατανάλωναν καφέ. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διαδικασία ανάταξης του καρδιακού ρυθμού, με το δείγμα να χωρίζεται σε δύο ομάδες: μία που κατανάλωνε καφέ καθημερινά και μία που απέφευγε την καφεΐνη για έξι μήνες. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καφέ εμφάνισαν σημαντική μείωση του κινδύνου υποτροπής της κολπικής μαρμαρυγής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά, με τον πρώτο συγγραφέα της έρευνας να επισημαίνει ότι οι γιατροί, οι οποίοι παλαιότερα συνέστηναν την αποφυγή του καφέ, μπορούν πλέον να διαπιστώσουν ότι ο καφές είναι όχι μόνο ασφαλής, αλλά και προστατευτικός για τους ασθενείς αυτούς.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play