Ανακοινώσεις Ζελένσκι για τη βελτίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία μετά από διαπραγματεύσεις στη Φλόριντα. Αμερικανοί και Ουκρανοί διαπραγματευτές έχουν προχωρήσει σε σημαντικές βελτιώσεις ενός πλαισίου ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία, το οποίο είχε αναπτυχθεί κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους στη Φλόριντα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ουκρανία επιθυμεί οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία. Το Κίεβο βρίσκεται υπό πίεση για να αναλάβει μια ειρηνευτική προσπάθεια, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, που στοχεύει στην αποκατάσταση της ειρήνης έπειτα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Ζελένσκι προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη πίεση, αφότου η Ουάσιγκτον παρουσίασε ένα σχέδιο τον προηγούμενο μήνα που αποδεχόταν πολλές από τις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας.
Οι διαπραγματευτές συζήτησαν τις αμερικανικές προτάσεις στη Γενεύη πριν από μια εβδομάδα και συνέχισαν τις συνομιλίες προχθές, Κυριακή, στη Φλόριντα. Η εργασία βασίστηκε στο έγγραφο της Γενεύης, το οποίο έχει υποστεί βελτιώσεις. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε μέσω του X ότι οι διπλωμάτες του εργάζονται σθεναρά με όλους τους εταίρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ουσιαστική εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών και άλλων μελών του Συνασπισμού των Προθύμων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον γαμπρό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες στη Φλόριντα. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι έχει δώσει εντολή στην ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα να συνεχίσει με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο τη διαδικασία. Η Ουκρανία προσεγγίζει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες με τη μέγιστη σοβαρότητα, ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή τους για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης και εγγυημένης ασφάλειας.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκμεταλλεύεται τις διαπραγματεύσεις για να προσπαθήσει να ελαφρύνει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα. Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών μοιράζονται με τους εταίρους τους τις πληροφορίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας και τις προσπάθειές της να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική διαδικασία ως κάλυμμα για να ελαφρύνει τις κυρώσεις, ανέφερε ο Ζελένσκι μέσω του Telegram.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
