Η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο μεγάλου καύσωνα

Η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο μεγάλου καύσωνα

Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο μεγάλου καύσωνα από αύριο, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένονται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Το νέο κύμα ακραίων θερμοκρασιών θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025, με τον υδράργυρο να φτάνει τοπικά τους 43 και 44 βαθμούς Κελσίου.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, «Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση που θα είναι πολύ πιο έντονη, θα διαρκέσει περίπου 6 ημέρες και θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το Σάββατο σε κάποια τμήματα της χώρας. Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές σε πολλές περιοχές, άνω των 40 βαθμών Κελσίου και σε κάποιες θα φτάσουν στους 42, 43, ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους και τους 44».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, και ενδέχεται και την Παρασκευή, ωστόσο η τελική τους διαμόρφωση εξαρτάται από τη ροή των ανέμων. «Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, κοιτώντας τα χαρακτηριστικά της θερμοκρασίας των θερμών αερίων μαζών, πιθανώς σε κάποιες περιοχές να είμαστε κοντά σε μια ακραία συμπεριφορά», σημειώνει.

Ανησυχητική η συσσώρευση καυσώνων μεγάλης διάρκειας Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλία, τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και σε αρκετά τμήματα της Πελοποννήσου όπως η Μεσσηνία και η Λακωνία. Στην Αττική αναμένονται θερμοκρασίες έως και 42 βαθμούς.

Πολύ δύσκολες αναμένονται και οι νύχτες στις πόλεις, όπου η θερμοκρασία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Την περασμένη εβδομάδα, σε περιοχές της Αττικής, οι θερμοκρασίες μέχρι τις 2-3 το πρωί ήταν σε επίπεδα των 30 βαθμών, κάτι που αυξάνει το θερμικό στρες», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο φυσικός-μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα μοντέλα, πολλές περιοχές της Ελλάδας θα σημειώσουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. «Όλος ο κάμπος της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας θα έχει θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς, όπως και πολλές περιοχές στην Πελοπόννησο και το Λεκανοπέδιο της Αττικής», αναφέρει.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει σοβαρές ανησυχίες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της επίδρασής της στην υγεία του πληθυσμού. Η καθηγήτρια Κλέα Κατσουγιάννη τονίζει ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα για το μετριασμό και την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρές επιδράσεις στην υγεία».

Η κ. Κατσουγιάννη επισημαίνει ότι η θερμοκρασία επηρεάζει τη θνησιμότητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. «Η προστασία από το λιγότερο κρύο υπερβαίνεται και η επιβάρυνση από τη ζέστη είναι μεγαλύτερη», προσθέτει. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η Αθήνα κινδυνεύει να δει μεγάλη αύξηση των θανάτων λόγω της θερμοκρασίας στο τέλος του αιώνα, εάν δεν υπάρξουν κατάλληλες πολιτικές.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος σημειώνει ότι η ανησυχία εντείνεται με την αυξανόμενη συχνότητα καυσώνων μεγάλης διάρκειας. «Όταν έχουμε τέτοιες παρατεταμένες περιόδους ζέστης, αυξάνεται η θνησιμότητα και η νοσηρότητα, ενώ επηρεάζεται και η αγροτική παραγωγή», προσθέτει.

Η κατάσταση μπορεί να απαιτήσει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσαρμογή των πολιτών στις υψηλές θερμοκρασίες παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς φαίνεται ότι η αναγκαία προσαρμογή μπορεί να απαιτήσει περισσότερο από μια γενιά.

Ο Ιούνιος του τρέχοντος έτους αναδείχθηκε ως ο δεύτερος πιο θερμός μήνας στη χώρα, με την κατάσταση των θερμοκρασιών να συνεχίζει να προβληματίζει τους επιστήμονες και τους πολίτες.

Αναμένονται επίσης και οι εξελίξεις για τον Αύγουστο, ώστε να αξιολογηθεί το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με τα προηγούμενα.

Loading

Play