Η άνω βουλή του κοινοβουλίου της Κολομβίας απέρριψε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο τη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, ένα μέτρο σταθμό που προωθεί ο πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέτρο. Ο Πέτρο κατήγγειλε «νοθεία» και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα.
Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας επιχειρεί να διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καθώς το κοινοβούλιο απέρριψε το σχετικό νομοσχέδιό του, ζητούσε από τον Απρίλιο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με 12 ερωτήσεις, όπως π.χ. σχετικά με μια καλύτερη αμοιβή για την κυριακάτικη εργασία. Η πρόταση έπρεπε να εγκριθεί από τη Γερουσία, η οποία την απέρριψε χθες με 49 ψήφους έναντι 47.
Εν μέσω κραυγών και διαπληκτισμών, οι κοινοβουλευτικοί του κυβερνώντος κόμματος κατήγγειλαν «νοθεία», κατηγορώντας τον πρόεδρο της άνω βουλής, τον Εφρέν Σεπέδα, ότι έκλεισε την ψηφοφορία πριν μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι οι κοινοβουλευτικοί.
«Η λαϊκή διαβούλευση δεν ναυάγησε. Την βύθισαν με νοθεία», υποστήριξε ο Πέτρο μέσω του X.
Σε τηλεοπτική ομιλία του χθες, Τετάρτη, το βράδυ, από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κολομβιανός πρόεδρος κάλεσε τα συνδικάτα και τις οργανώσεις της κοινωνίας να κινητοποιηθούν «σε εθνική κλίμακα» για να υπερασπισθούν το σχέδιό του. Ο Πέτρο διέταξε τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς «να μην σηκώσουν χέρι εναντίον του λαού» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, η ημερομηνία για τις οποίες δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Ο υπουργός του επί των Εσωτερικών Αρμάντο Μπενεντέτι δήλωσε πως σκοπεύει να καταθέσει μήνυση στην εισαγγελία κατά του Σεπέδα.
Ο Γκουστάβο Πέτρο είχε καλέσει τους πολίτες να διαδηλώσουν υπέρ του δημοψηφίσματός του την περασμένη Πρωτομαγιά, με χιλιάδες ανθρώπους να ανταποκρίνονται στην έκκλησή του.
Εκλεγμένος το 2022 και καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του, ο πρόεδρος Πέτρο καταγγέλλει ένα «θεσμικό μπλοκάρισμα» με στόχο να αποτελέσει τροχοπέδη στις προοδευτικές προτάσεις του.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως ο πρόεδρος επιδιώκει να κερδίσει αριστερούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2026, στις οποίες ωστόσο δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος.
Ο πρώην αντάρτης είχε προειδοποιήσει πως, αν δεν πάρει το πράσινο φως του κοινοβουλίου, θα περάσει τις αλλαγές με διάταγμα.
Παρά το πλήγμα που υπέστη χθες η κυβέρνηση, οι κοινοβουλευτικοί δέχθηκαν να εξετάσουν εκ νέου το αρχικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της εργασίας που είχε προταθεί το 2023 από την παράταξη του Πέτρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ