Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα μετά την αισιοδοξία για συμφωνία στην ΕΕ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα μετά την αισιοδοξία για συμφωνία στην ΕΕ

Ράλι πραγματοποιούν τόσο τα ελληνικά, όσο και τα ελληνικά ομόλογα, μετά την αισιοδοξία ότι οι χώρες – μέλη της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το Bloomberg και την ιστοσελίδα investing.com, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχωρούσε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,13% από 1,21% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ενισχύεται το ευρώ

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών και είναι πιθανόν να ενισχυθεί περαιτέρω μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, ήταν ικανοποιημένες με έναν συμβιβασμό για το ύψος των προτεινόμενων επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg.

Αν και οι τελευταίοι όροι σηματοδοτούν μία υποχώρηση από τις αρχικές φιλοδοξίες, προσθέτει, μία συμφωνία θα αποτελούσε καθοριστική στιγμή για την Ένωση καθώς θα οδηγούσε πιθανόν σε κοινό δανεισμό και θα συνέβαλε στο να μην υπάρχει πίεση στο δημόσιο χρέος χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Η διαφορά της απόδοσης των ιταλικών 10ετών ομολόγων από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μειώθηκε στις 155 μονάδες βάσης (1,55 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Η συμβιβαστική πρόταση

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραφαν ως επί το πλείστον μικρά κέρδη, ενώ η συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ επρόκειτο να ξεκινήσει στις 5 σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) για να επιχειρήσουν να διευθετήσουν τα εκκρεμή θέματα, όπως αυτό του συνολικού μεγέθους του ταμείου και των μηχανισμών ελέγχου των δαπανών.

Η τελευταία πρόταση για τη διάθεση 390 δισ. ευρώ από το ταμείο με τη μορφή επιχορηγήσεων και του υπόλοιπου ποσού με τη μορφή δανείων έχει ικανοποιήσει τις χώρες που αντιδρούσαν – όπως την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία – σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

«Δεν είναι τόσο ο βαθμός της οικονομικής στήριξης που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την αντίδραση των επενδυτών στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά μάλλον το αν μπορεί να επιτευχθεί μία συναίνεση για να διαβεί (η ΕΕ) τον Ρουβίκωνα της κοινής ανάληψης χρέους», δήλωσαν αναλυτές της Rabobank, προσθέτοντας: «Φαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να διαβεί (η ΕΕ) την έως σήμερα απαράβατη γραμμή της κοινής ανάληψης χρέους».

Δείτε ακόμη:
ΣΕΛΠΕ: Επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος το τελευταίο εξάμηνο

Loading

Play