Μετρό Θεσσαλονίκης: Φωτορεαλιστική απεικόνιση από τον Νίκο Ταχιάο (vd)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Φωτορεαλιστική απεικόνιση από τον Νίκο Ταχιάο (vd)

Ένα βίντεο 5 περίπου λεπτών που δείχνει πως θα είναι ο Σταθμός Βενιζέλου αφού ολοκληρωθεί έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος.

Σε αυτό απεικονίζεται σε 3D η εικόνα που θα έχουν τα επίπεδα του σταθμού της Βενιζέλου με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη που έχει εκπονηθεί ενώ στο επίπεδο -1 θα εκτίθενται τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία αναμένεται να επανατοποθετηθούν σχεδόν στο σύνολό τους.

Ο Σταθμός Βενιζέλου αναμένεται να εξυπηρετεί σε πλήρη λειτουργία περίπου 65.000 επιβάτες ημερησίως.

Τα 4 επίπεδα του κτηρίου του σταθμού:

• Επίπεδο Οδού (Επίπεδο 0)

Ο Σταθμός έχει δύο ισοδύναμες προσβάσεις εκατέρωθεν της οδού Εγνατίας. Και οι δύο προσβάσεις κατασκευάζονται ως το επίπεδο -2, εξυπηρετώντας τον αρχαιολογικό χώρο και το επίπεδο διακίνησης επιβατών του μετρό. Μέρος των προσβάσεων παραμένει ανοικτό με κάλυψη γυάλινων στεγάστρων, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή και φυσικός φωτισμός προς το επίπεδο -1 του αρχαιολογικού χώρου. Οι προσβάσεις διαθέτουν κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες ενώ η νότια διαθέτει και ανελκυστήρα.

• Επίπεδο Θέασης Αρχαιοτήτων (Μεσοπάτωμα)

Το μεσοπάτωμα διαμορφώνεται στο χώρο των εισόδων στο ενδιάμεσο του ύψους μεταξύ της πλάκας οροφής του σταθμού και του αρχαιολογικού χώρου. Είναι προσβάσιμο από τις σταθερές κλίμακες και τον ανελκυστήρα. Το σύνολο του Μεσοπατώματος, επιφανείας περίπου 440τμ., λειτουργεί ως χώρος έκθεσης ευρημάτων και εισαγωγή στον διδακτικό τομέα με βιτρίνες εκθεμάτων, οθόνες προβολής, επιφάνειες επεξηγηματικών κειμένων κτλ.

Στη στάθμη του μεσοπατώματος τοποθετείται διάδρομος που γεφυρώνει τη Βόρεια και Νότια Πρόσβαση του Σταθμού, εντός του αρχαιολογικού χώρου από μεταλλικό σκελετό αναρτημένο από την οροφή με επικάλυψη από υαλοπίνακες ασφαλείας, μια ελαφριά κατασκευή που επιτρέπει τη βέλτιστη θέαση των αρχαιοτήτων.

• Επίπεδο Αρχαιοτήτων (Επίπεδο -1)

Στο επίπεδο αυτό που είναι προσβάσιμο από τις κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες των εισόδων καθώς και τον ανελκυστήρα, εκτίθενται οι ευρεθείσες αρχαιότητες σε άμεση γειτνίαση με την διαδρομή των επιβατών του μετρό. Στη νότια πρόσβαση δίνεται και η δυνατότητα εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο εξασφαλίζοντας την άμεση και βιωματική εμπειρία αυτού.

Στο χώρο και των δύο εισόδων σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται επανατοποθέτηση αρχαιολογικών ευρημάτων από την μελλοντική ανασκαφή σε συνέχεια του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου

• Επίπεδο Έκδοσης Εισιτηρίων – Κίνησης Επιβατών (Επίπεδο -2)

Στο επίπεδο αυτό που είναι τυπικό των σταθμών της Θεσσαλονίκης, καταλήγουν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας των προσβάσεων από το επίπεδο οδού και ξεκινούν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας προς την αποβάθρα. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις έκδοσης και επικύρωσης των εισιτηρίων, οι χώροι προσωπικού και μηχανολογικοί χώροι. Τέλος, διατίθεται χώρος 60τ.μ. στη Βόρεια Πρόσβαση και 80τ.μ. στη Νότια Πρόσβαση για την ανάδειξη αρχαιοτήτων και πληροφοριακού υλικού.

• Επίπεδο Ηλεκτρομηχανολογικών Χώρων (Η/Μ) (Επίπεδο -3)

Στο επίπεδο αυτό τοποθετούνται όλες οι υπόλοιπες απαιτούμενες για τη λειτουργία του σταθμού Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις.

• Επίπεδο Αποβάθρας (Επίπεδο -4)

Στο επίπεδο αυτό βρίσκεται η κεντρική αποβάθρα και εκατέρωθεν οι σιδηροτροχιές των συρμών προς τις δύο κατευθύνσεις. Από το Επίπεδο Αποβάθρας ξεκινούν τα δύο κλιμακοστάσια κινδύνου που βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο κ Ταχιάος στο Facebook:

Φωτορεαλιστική απόδοση του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης

Μία πεντάλεπτη περιήγηση στον σταθμό Βενιζέλου, όπως αυτός πρόκειται να παραδοθεί σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που εκπονήθηκε μετά την απόφαση για προσωρινή απόσπαση, επανατοποθέτηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Gepostet von Νίκος Ταχιάος am Freitag, 17. Juli 2020

Loading

Play