Χρηματιστήριο Αθηνών: Η πρόταση εξαγοράς του από τη Euronext και οι εταιρείες που θα ενισχυθούν – Εντείνεται η κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η πρόταση εξαγοράς του από τη Euronext και οι εταιρείες που θα ενισχυθούν – Εντείνεται η κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη Euronext, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές μεταξύ αυτών του πανευρωπαϊκού κολοσσού.

Η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ) από τον χρηματιστηριακό όμιλο Euronext προσδίδει νέα ώθηση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στη βελτίωση της ρευστότητας, αλλά αναζωπυρώνει τις προσδοκίες για την προώθηση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών — σε μια περίοδο όπου ο γεωοικονομικός ανταγωνισμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες εντείνεται.

Η αναμενόμενη εξαγορά της ΕΧΑΕ από τον Euronext δεν συνιστά απλώς μια συμφωνία επιχειρηματικού συμφέροντος, αλλά φέρει έντονο συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα. Αποτυπώνει ξεκάθαρα την πρόθεση για «απόψυξη» και επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ενοποίηση των χρηματαγορών της ηπείρου.

Μέσω αυτής της κίνησης, η Ελλάδα τοποθετείται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη συγκρότηση μιας Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κεφαλαιαγοράς, με στόχο να ανταγωνιστεί τις εδραιωμένες και ενοποιημένες αγορές των ΗΠΑ.

Αυτός φαίνεται να είναι ο στόχος της Euronext, που είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή πλατφόρμα λειτουργώντας ρυθμιζόμενες αγορές σε 21 χώρες, η οποία κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του 100% των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έναντι 400 εκατ. €.

Οι πολιτικές προεκτάσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα

Η κίνηση αυτή έχει και ευρωπαϊκές πολιτικές προεκτάσεις, καθώς δείχνει ότι υπάρχει βούληση για οικονομική ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών παρά το γεγονός ότι μεταξύ των κρατών υπάρχουν ακόμα πολιτικά ρήγματα.

Αυτό συμβαίνει καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη Euronext, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές μεταξύ αυτών του πανευρωπαϊκού κολοσσού, όσον αφορά τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και τις συναλλαγές και τα επίπεδα ρευστότητας.

Με αυτό τον τρόπο θα βγει από τη ναφθαλίνη το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των αγορών της Ευρώπης, δηλαδή ενός συστήματος που θα ενοποιήσει και οικονομικά τις αγορές.

Η πολιτική προέκταση της εξέλιξης αυτής φαίνεται και από τη στάση της κυβέρνησης, η οποία έκανε διθυραμβικά σχόλια όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καθώς χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως “ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία”.

Επομένως, από πλευράς της χώρας μας φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική στήριξη στο εγχείρημα αυτό με την τελική απόφαση να πρέπει να ληφθεί από τη διοίκηση και τους μετόχους του ΧΑ, το οποίο είναι “πολυπαραγοντικό” καθώς η πλειοψηφία των μετόχων είναι ιδιώτες επενδυτές (64,4%), το 35,4% είναι θεσμικοί (Alpha Asset Management, NBG Asset Management, Eurobank Asset Management, Triton AEDAK και Praude Asset Management Ltd.), ενώ μόλις το 0,2% ανήκει στη διοίκηση.

Τι σημαίνει για το Ελληνικό Χρηματιστήριο – Ποιες εταιρείες θα ενισχυθούν

Το ενδεχόμενο της εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το Euronext μέσω της κυοφορούμενης προαιρετικής δημόσιας πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο και ως εκ τούτου και το σύνολο των εταιρειών που είναι εισηγμένες σε αυτό να “ανέβουν πίστα”, ή όπως αρέσει σε πολλούς να λένε να “βρεθεί στην Α’ Εθνική”.

Αυτό θα συμβεί καθώς το Euronext, έχει αποκτήσει ήδη επτά κομβικές χρηματιστηριακές αγορές, όπως αυτές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας με αποτέλεσμα οι ελληνικές εταιρείες να μπαίνουν σε μία πιο μεγάλη επενδυτική δεξαμενή και να αποκτούν ακόμα περισσότερη ορατότητα από ισχυρούς διεθνείς παίκτες.

Το βασικότερο, όμως, είναι πως οι μικρές και οι μεσαίες εταιρείες του ΧΑ θα “διαφημιστούν” ακόμα περισσότερο σε διεθνείς αγορές σε όλη την Ευρώπη που μέχρι στιγμής δεν υπήρχε προβολή, αλλά και θα έχουν πρόσβαση σε νέα εργαλεία άντλησης κεφαλαίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Euronext στα τέλη του 2023 φιλοξενούσε 2.000 εισηγμένες με συνολική κεφαλαιοποίηση 6,6 τρισ. € και αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο κέντρο εισαγωγών ομολόγων και επενδυτικών κεφαλαίων. Με το στρατηγικό σχέδιο “Innovate for Growth” επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξή του με κύριους μοχλούς την καινοτομία, το ESG και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πηγή: thetoc.gr

Loading

Play