Στην κρατική τηλεόραση της Κίνας, ο Τραμπ χαρακτηρίζεται «ίσως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ».
Με δασμούς που φτάνουν έως και 245%, η νέα εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ–Κίνας έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια της. Η αμερικανική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει ότι διαπραγματεύεται μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, ωστόσο δεν κρύβει ότι στόχος της είναι να περιορίσει την κινεζική εξαγωγική ισχύ. Όπως είπε ο ίδιος ο Τραμπ σε υπουργική συνεδρίαση, οι δασμοί που επέβαλε ήδη οδηγούν στο «λουκέτο εργοστασίων» στην Κίνα – μια εικόνα που επιβεβαιώνεται και από τις αποστολές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν μειωθεί δραματικά.
Η εταιρεία logistics Flexport ανέφερε πτώση 60% στις κρατήσεις από Κίνα προς ΗΠΑ, με πλοία να επιστρέφουν στο ασιατικό λιμάνι χωρίς να έχουν ξεφορτώσει φορτία. Παρά τις σκληρές δηλώσεις, ο Τραμπ εξέφρασε «συμπάθεια» προς τον Σι Τζινπίνγκ και την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, λέγοντας πως «δεν θέλει να υποφέρουν». Την ίδια στιγμή, έκθεση έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας συρρικνώθηκε τον τελευταίο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 16 μήνες – μείωση που η Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει σε «απότομες εξωτερικές αλλαγές».
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στο Γιγού – το μεγαλύτερο χονδρεμπορικό κέντρο στον κόσμο – οι έμποροι έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται μακριά από τις ΗΠΑ. Παιχνίδια, χριστουγεννιάτικα είδη και μικροσυσκευές βρίσκουν πλέον νέους αγοραστές στη Νότια Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Οι εξαγωγείς εκπαιδεύονται σε αραβικά και ισπανικά, προσπαθώντας να καλύψουν το κενό που αφήνει η Αμερική.
«Άλλες χώρες έχουν επίσης χρήματα», λέει χαρακτηριστικά ο Χου Τιαντσιάνγκ, έμπορος παιχνιδιών, ο οποίος είδε το 20-30% των πωλήσεών του προς τις ΗΠΑ να εξαφανίζεται. Οι δασμοί είχαν άμεσες συνέπειες: ακυρώσεις παραγγελιών εκατομμυρίων και φόβος για κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο Τζόναθαν Κάθι, ιδιοκτήτης εταιρείας παιχνιδιών στο Λος Άντζελες, δηλώνει πως η αγορά απειλείται με «καθολική κατάρρευση».
Η Κίνα δείχνει να κρατά επιθετική αλλά συγκρατημένη στάση. Στην κρατική τηλεόραση, ο Τραμπ χαρακτηρίζεται «ίσως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ», ενώ το Υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε τις δηλώσεις του περί «δίκαιης συμφωνίας» ως «αβάσιμες». Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα δεν είναι μόνο εξωτερικά: η εγχώρια ζήτηση υποχωρεί, η κρίση στα ακίνητα διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και η Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη μόλις 4,5% – κάτω από τον στόχο του 5%.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε νέα του ανακοίνωση, δήλωσε πως λόγω της «έλλειψης σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές», οι δασμοί των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνονται άμεσα στο 125%. «Κάποια στιγμή –ελπίζω σύντομα– η Κίνα θα καταλάβει ότι οι εποχές που εκμεταλλευόταν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τα Υπουργεία Εμπορίου, Οικονομικών και τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ (USTR), ζητώντας λύσεις σε θέματα που αφορούν το εμπόριο, τους δασμούς, τη νομισματική πολιτική και τα μη νομισματικά εμπόδια. «Με βάση το ότι καμία από αυτές τις χώρες –κατόπιν ισχυρής δικής μου σύστασης– δεν αντέδρασε εχθρικά απέναντι στις ΗΠΑ, εγκρίνω μια παύση 90 ημερών και έναν αμοιβαίο δασμό ύψους 10%, επίσης με άμεση ισχύ», πρόσθεσε.
Based on the lack of respect that China has shown to the World’s Markets, I am hereby raising the Tariff charged to China by the United States of America to 125%, effective immediately. At some point, hopefully in the near future, China will realize that the days of ripping off…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) April 9, 2025
Στη γεωπολιτική σκακιέρα, ο Τραμπ προσπαθεί να πιέσει και γειτονικές χώρες της Κίνας – όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη – ενώ επιτίθεται ακόμα και σε κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Παναμά ή στην Αρκτική. Όμως, όπως λέει και ένας πρώην αξιωματικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού: «Στον πόλεμο υπάρχει ομίχλη. Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει».