Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία υπέγραψαν εμπορική συμφωνία: Μείωση δασμών σε ουίσκι, αυτοκίνητα και ινδικά ρούχα

Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία υπέγραψαν εμπορική συμφωνία: Μείωση δασμών σε ουίσκι, αυτοκίνητα και ινδικά ρούχα

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από τρία χρόνια διακεκομμένων διαπραγματεύσεων, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, να την περιγράφει ως «ιστορικό ορόσημο»

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία συμφώνησαν σε μια εμπορική συμφωνία που θα διευκολύνει τις εξαγωγές ουίσκι, αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων βρετανικής προέλευσης προς την Ινδία, ενώ θα μειώσει τους δασμούς στις ινδικές εξαγωγές ενδυμάτων και υποδημάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από τρία χρόνια διακεκομμένων διαπραγματεύσεων. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν περιλαμβάνει καμία αλλαγή στην πολιτική μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης κι αυτης των Ινδών φοιτητών που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο» που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα «φέρει απτά αποτελέσματα για τον βρετανικό λαό και τις επιχειρήσεις».

Το 2024, το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ινδίας ανήλθε σε 41 δισ. λίρες και ήδη αναμενόταν να αυξηθεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση τόνισε ότι η νέα συμφωνία θα αυξήσει αυτό το εμπόριο κατά επιπλέον 25,5 δισ. λίρες ετησίως έως το 2040.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, περιέγραψε τη συμφωνία ως «ιστορικό ορόσημο» που είναι «φιλόδοξο και αμοιβαία επωφελές».

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Μόντι, θα συμβάλει «καταλυτικά στο εμπόριο, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία και για τις δύο οικονομίες», όπως δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Μόλις τεθεί σε ισχύ —κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και έναν χρόνο— οι Βρετανοί καταναλωτές αναμένεται να επωφεληθούν από τη μείωση των δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από την Ινδία, όπως ανέφερε το Υπουργείο Επιχειρηματικότητας.

Αυτό περιλαμβάνει χαμηλότερους δασμούς σε:

-ενδύματα και υποδήματα

-τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων γαρίδων

-κοσμήματα και πολύτιμους λίθους

Η κυβέρνηση υπογράμμισε επίσης τα οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, λόγω της διεύρυνσης των εξαγωγών βρετανικών επιχειρήσεων προς την Ινδία.

Βρετανικά προϊόντα που θα επωφεληθούν από τη μείωση δασμών περιλαμβάνουν:

-τζιν και ουίσκι

-αεροδιαστημικά προϊόντα, ηλεκτρικά και ιατρικές συσκευές

-καλλυντικά

-τρόφιμα όπως αρνί, σολομό, σοκολάτες και μπισκότα

Οι δασμοί στο τζιν και το ουίσκι —που αποτελούσαν κρίσιμο σημείο διαφωνίας στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις— θα μειωθούν στο μισό, στο 75%, με περαιτέρω μειώσεις να αναμένονται στα επόμενα χρόνια.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τον τομέα των υπηρεσιών και τις δημόσιες συμβάσεις, επιτρέποντας στις βρετανικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε περισσότερους διαγωνισμούς.

Ο Υπουργός Επιχειρηματικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζόναθαν Ρέινολντς, δήλωσε ότι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «τεράστια».

Ο κ. Ρέινολντς συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο με τον Ινδό ομόλογό του, Πιγιούς Γκογιάλ, για να δώσουν τις τελικές πινελιές στη συμφωνία.

Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συμφωνία ως την «μεγαλύτερη και οικονομικά σημαντικότερη» διμερή εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει το Ηνωμένο Βασίλειο από την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τριετή εξαίρεση από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν Ινδοί εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο με βραχυχρόνιες άδειες παραμονής.

Η ρύθμιση αυτή, γνωστή ως «Σύμβαση Διπλής Εισφοράς», αποσκοπεί στην αποτροπή της διπλής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε δύο χώρες — ένα αίτημα που είχε θέσει με έμφαση η Ινδία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η Ινδία αναμένεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η δασμολογική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει κινητοποιήσει πολλές χώρες να απαντήσουν, εντείνοντας την πίεση για νέες εμπορικές συμφωνίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί υψηλής προτεραιότητας εμπορικό εταίρο για την κυβέρνηση Μόντι, η οποία έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 1 τρισ. δολάρια έως το 2030.

Η Ρέιν Νιούτον-Σμιθ, διευθύνουσα σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), χαιρέτισε τη συμφωνία λέγοντας ότι αποτελεί «φάρο ελπίδας εν μέσω του φάσματος του προστατευτισμού» που ακολούθησε το κύμα δασμών του Τραμπ.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις βλέπουν «αμέτρητες» ευκαιρίες στην ινδική αγορά, πρόσθεσε.

Η Άλι Ρένισον, από την εταιρεία επικοινωνίας SEC Newgate και πρώην σύμβουλος εμπορίου της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τη συμφωνία εν δυνάμει «μετασχηματιστική» λόγω του μεγέθους της Ινδίας, του ρυθμού ανάπτυξής της και των υψηλών υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης στην αγορά της.

Πηγή: bbc.com

Loading

Play