Περισσότερες από 3.000 καταγγελίες για αυθαίρετες καταλήψεις και παραβάσεις σε παραλίες έχουν κατατεθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου μέσω της εφαρμογής MyCoast, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Μόνο τον Ιούνιο, καταγράφηκαν 2.667 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, ενώ περίπου 300 είχαν ήδη υποβληθεί τον Μάιο. Παρά τη βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι, οι αριθμοί προμηνύουν ακόμη ένα «θερμό» καλοκαίρι.
Πού εντοπίζονται οι περισσότερες παραβάσεις
Πρωταθλήτριες στις παρανομίες αναδεικνύονται οι παραλίες της Ανατολικής Αττικής και της Χαλκιδικής, με την τελευταία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον χάρτη των καταγγελιών για τον Ιούνιο.
Συνολικά, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν:
Αυθαίρετη κάλυψη παραλίας: 1.568 περιπτώσεις
Παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης: 441 περιπτώσεις
Τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα για αυθαίρετες καταλήψεις και παραβάσεις στις παραλίες είναι ιδιαίτερα αυστηρά:
Αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας: Πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της καταληφθείσας έκτασης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης για πέντε χρόνια.
Παραβάσεις χωρίς σύμβαση παραχώρησης: Σφράγιση της επιχείρησης και τοποθέτηση απαγορευτικής σήμανσης εντός 24 ωρών.
Υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης: Πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος και, σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης παράβασης, προσωρινή αναστολή λειτουργίας και αποκλεισμός έως και δέκα χρόνια.
Η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα επιφέρει πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ, ενώ η παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου τιμωρείται με 10.000 ευρώ. Η μη ανάρτηση πινακίδας παραχώρησης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι και η χρήση drones
Μέχρι στιγμής, οι αυτοψίες πραγματοποιούνται με συμβατικά μέσα, ωστόσο μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και drones για αεροφωτογράφηση και επιτήρηση των παραλιών, τόσο προληπτικά όσο και κατόπιν καταγγελιών.
Το MyCoast, που υλοποιείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο για την καταγραφή και άμεση αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών.
Οι παραχωρήσεις
Από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 10.565 παραχωρήσεις, εκ των οποίων οι 982 αφορούν το 2025. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι φετινοί έλεγχοι είναι πιο άμεσοι και τα πρόστιμα αυστηρότερα, γεγονός που έχει συμβάλει σε μια καλύτερη εικόνα συγκριτικά με πέρυσι.