Την υπογραφή του κειμένου φέρει ο Πολ Τέιλορ, έμπειρος και αναγνωρισμένος αναλυτής – «Η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο»
Με αιχμηρό αλλά κομψό τρόπο, ένα άρθρο γνώμης στον Guardian ασκεί δριμεία κριτική στην αφήγηση περί «οικονομικής άνοιξης» της Ελλάδας, ξεσκεπάζοντας τις σκοτεινές πτυχές πίσω από την κυβερνητική αφήγηση περί εύρωστης ανάπτυξης. Ο βρετανικός τίτλος επισημαίνει ότι για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, το επίπεδο διαβίωσης δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης χρέους. Παράλληλα, σημειώνει πως η ελληνική κοινωνία παραμένει αναστατωμένη από την απουσία λογοδοσίας για την τραγωδία στα Τέμπη.
Το δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο άρθρο των Sunday Times, το οποίο χαρακτήριζε την Ελλάδα ως «μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης», συνιστώντας έτσι δεύτερο συνεχόμενο επικριτικό χτύπημα από βρετανικά ΜΜΕ.

Το άρθρο ξεκινά με μια περιγραφή της ανάπτυξης στην περιοχή του Ελληνικού και της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας, θέτοντας το ερώτημα «αν η νέα ελληνική οικονομική άνοιξη θα αποδειχθεί πιο ανθεκτική από προηγούμενες ανοδικές τάσεις, σε έναν ιστορικό κύκλο που χαρακτηρίζεται από περιόδους άνθησης και ύφεσης».
Την υπογραφή του κειμένου φέρει ο Πολ Τέιλορ, έμπειρος και αναγνωρισμένος αναλυτής. Πρώην ανταποκριτής του Reuters και επικεφαλής του γραφείου του ειδησεογραφικού οργανισμού για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ο Τέιλορ ειδικεύεται σε θέματα διατλαντικών σχέσεων, άμυνας και ευρωπαϊκής πολιτικής. Πέρα από τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα σε μέσα όπως ο Guardian, το Politico και οι New York Times, δραστηριοποιείται σήμερα και ως ανώτερο στέλεχος στο European Policy Center, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες.
Στην ανάλυσή του, ο Τέιλορ παραθέτει: «Το αν η περίπτωση του Ελληνικού είναι πραγματικά ένα σημάδι μιας ελληνικής αναγέννησης είναι θέμα έντονης διαμάχης. Για πολλούς Έλληνες, δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα τα πράγματα από τις σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους. Η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν αυξηθεί ελάχιστα, ο πληθωρισμός –ειδικά στα ενοίκια– έχει υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο, ενώ τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν έχουν ανακάμψει».

Έλλειψη λογοδοσίας για τα Τέμπη
Ο αρθρογράφος του Guardian σχολιάζει το ανεπούλωτο τραύμα που έχει αφήσει η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. «Η χώρα εξακολουθεί να βράζει από την έλλειψη λογοδοσίας για τη μετωπική σύγκρουση τρένων πριν από δύο χρόνια, που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα και αποκάλυψε χρόνια προβλήματα ασφάλειας, προκαλώντας κατηγορίες για πολιτική συγκάλυψη με σκοπό την αποφυγή ευθυνών», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον το άρρωστο παιδί της Ευρώπης», τονίζει ότι τις ίδιες ημέρες η χώρα είχε «παγώσει» εν μέσω γενικής απεργίας για το θέμα των μισθών και της υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών.
Επιφανειακή εικόνα ευημερίας
«Επιφανειακά, η Ελλάδα παρουσιάζει υγιές πρωτογενές πλεόνασμα και ο οίκος αξιολόγησης S&P μόλις αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα σε BBB. Μετά την απεργία, ο Μητσοτάκης βρήκε αρκετά διαθέσιμα χρήματα για να ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, ενοικιαστές και άλλες ευάλωτες ομάδες. Η δημόσια υποστήριξη για την ΕΕ στην Ελλάδα έχει επίσης ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε καταγράψει κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Τα δύο τρίτα των Ελλήνων δηλώνουν πλέον ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι θετική για τη χώρα τους», τονίζει ο αρθρογράφος.
«Για πολλούς Έλληνες, δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα τα πράγματα από τις σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους. Η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά μισθοί και συντάξεις έχουν αυξηθεί ελάχιστα.»
Παράλληλα ο αρθρογράφος διαπιστώνει το προφανές: Η άνθηση της Ελλάδας τροφοδοτείται από τον τομέα των ακινήτων, τον τουρισμό και τη ναυτιλία και όχι από την αναβίωση της μεταποίησης ή την καινοτομία.
«Όταν κοιτάξεις πίσω από τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, υπάρχει σκοτάδι», λέει ο στον Guardian Νικ Μαλκουτζής, συντάκτης και συνιδρυτής της ελληνικής οικονομικής ιστοσελίδας MacroPolis. «Ο Μητσοτάκης εφαρμόζει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, αλλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα στον τουρισμό και τα ακίνητα», συμπληρώνει.
Η ύβρις δεν απέχει πολύ από τη νέμεση
Μια χούφτα ισχυρών, πολιτικά συνδεδεμένων ολιγαρχικών οικογενειών συνεχίζει να κυριαρχεί στην οικονομία, η διαφθορά παραμένει διαβρωτική, ενώ η χώρα βρίσκεται κοντά στον πάτο της κατάταξης της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου, δηλώνει ο αρθρογράφος.
«Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, η νέα Ελλάδα μοιάζει παράξενα με την παλιά Ελλάδα. Έχει πιο ισχυρά δημόσια οικονομικά, αλλά και διαρκείς κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες. Αυτές μπορεί να επιστρέψουν για να στοιχειώσουν μια χώρα όπου η ύβρις δεν απέχει ποτέ πολύ από τη νέμεση», καταλήγει.
Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ