Αντίκτυποι της αυτοδιοίκησης στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές

Αντίκτυποι της αυτοδιοίκησης στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές

Η επιτροπή πολιτικής προστασίας της ΚΕΔΕ συζητά στρατηγικές για την κλιματική κρίση και την προστασία των δήμων. Σε μια κρίσιμη περίοδο για την πολιτική προστασία και την κλιματική κρίση, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην ανάγκη συντονισμένων δράσεων και θεσμικής ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βλάσσης Σιώμος, πρότεινε τη διοργάνωση θεματικού συνεδρίου για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση, τονίζοντας πως απαιτείται ένα σταθερό φόρουμ ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και καλών πρακτικών.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε επίσης στην ανταπόκριση των δήμων και των πολιτών στα μέτρα πυροπροστασίας κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξειδίκευσης των σχεδίων πολιτικής προστασίας ανά δήμο, τύπο κινδύνου και κατηγορία, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών δράσεων. Τα σχέδια αυτά αποτελούν τον κορμό της πρόληψης και της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωμορφολογικές, κλιματικές και πολεοδομικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, πρότεινε τη χρηματοδότηση των δήμων και περιφερειών από το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπόνηση σχεδίων πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης των στελεχών των δήμων, καθώς και την πιστοποίηση των χειριστών εξοπλισμού, δεδομένου ότι πολλοί ΟΤΑ δεν διαθέτουν την αναγκαία τεχνική υποστήριξη.

Η συζήτηση ανέδειξε την πολιτική προστασία ως θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ΚΕΔΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια κοινή στρατηγική προστασίας φυσικών και ανθρωπίνων πόρων. Η ανάγκη για σταθερή δικτύωση της ΚΕΔΕ με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) τονίστηκε ως κρίσιμος πυλώνας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Η επιτροπή της ΚΕΔΕ πρότεινε ένα σχέδιο 11 σημείων, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων με γεωχωρικά στοιχεία οικοπέδων, ειδική χρηματοδότηση για τη διαχείριση της βιομάζας, εκπαίδευση στελεχών ΟΤΑ και υποχρέωση δήλωσης καθαρισμού υπολειμμάτων στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με προτάσεις για προληπτικές παρεμβάσεις κατά των πλημμυρικών φαινομένων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play