Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, απαιτώντας άμεσες λύσεις για τη διασφάλιση των υπηρεσιών τους. Η συνεχής υποστελέχωση των Δήμων, αποτέλεσμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων και της κινητικότητας του προσωπικού, έχει δημιουργήσει μια δυσλειτουργική κατάσταση. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση με στρατηγική ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και οι αξιέπαινες προσπάθειες των εργαζομένων δεν θα επαρκούν για να αποτρέψουν την κατάρρευση βασικών δημοτικών υπηρεσιών. Η κατάσταση δεν είναι απλώς δύσκολη. Είναι οριακή. Οι συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την κινητικότητα που μετακινεί έμπειρα στελέχη σε άλλους φορείς, έχουν αφήσει πολλές υπηρεσίες χωρίς προσωπικό, λειτουργώντας με τα απολύτως απαραίτητα.

Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Τυρνάβου έχει αναγκαστεί να οδηγήσει τρακτέρ για να αποψιλώσει δημοτικά οικόπεδα, καθώς το προσωπικό του Δήμου έχει μειωθεί κατά 50%. Αν δεν είναι αυτό το σύμπτωμα αποδόμησης του κρατικού μηχανισμού στην τοπική του μορφή, τότε τι είναι; Η εφαρμογή του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών αποτελεί μια πολύ θετική παρέμβαση. Αν και αξιοποιεί έμπειρους εργαζομένους, οι περιορισμένες συμβάσεις δεν καλύπτουν τις διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών.

Ύστερα από πάνω από μια δεκαετία δημοσιονομικών περιορισμών, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως ο φτωχός συγγενής του κράτους. Είναι επιτακτική ανάγκη να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι Δήμοι έχουν αποδείξει την αντοχή και την υπευθυνότητά τους κατά τη διάρκεια των κρίσεων, διατηρώντας τη κοινωνική συνοχή.

Η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επαφής με τον πολίτη, και αν αυτή η επαφή διαταραχθεί, η εμπιστοσύνη στο κράτος θα κλονιστεί. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ουσιαστικές υπηρεσίες, όχι από αυτοσχέδιες λύσεις ανάγκης. Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να ενισχύσει τους Δήμους και να ακούσει τις ανάγκες τους, ώστε να βρουν από κοινού λύσεις.

Η συνέχιση της υπολειτουργίας των υπηρεσιών των Δήμων εξασθενεί τους υπαλλήλους και καθιστά τη ζωή των πολιτών πιο δύσκολη. Χρειάζεται άμεση και γενναία εξαίρεση από τους μνημονιακούς κανόνες για την ενίσχυση του προσωπικού, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση με ουσία και αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτό. Είναι κοινωνική ανάγκη, με πάνω από τριάντα χιλιάδες λιγότερους υπαλλήλους στους Δήμους τα τελευταία χρόνια, και η κατάσταση απαιτεί επείγουσα δράση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play