Πάρκο στη Θεσσαλία καινοτομεί με φυσικές λύσεις για την κλιματική κρίση, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα. Στην καρδιά της Θεσσαλίας, κοντά στις όχθες του ποταμού Αγιαμονιώτη, έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο εγχείρημα που προδιαγράφει το μέλλον της πράσινης Ευρώπης: ένα πάρκο που λειτουργεί κυριολεκτικά ως σφουγγάρι. Αυτό το πρωτοποριακό έργο τοποθετεί τα Τρίκαλα στην πρώτη γραμμή των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα, καθώς είναι το πρώτο Sponge Park της χώρας. Ο ζωντανός εργαστηριακός χώρος δείχνει πώς η φύση μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την τεχνολογία.
Το έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής συνεργασίας, μετατρέπει μια έκταση δύο εκταρίων στην παραλία Ζάχαρη σε έναν πρότυπο χώρο περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας. Το πάρκο σχεδιάστηκε με απλές αλλά καινοτόμες αρχές, στοχεύοντας στη συγκράτηση του νερού εκεί όπου πέφτει, μειώνοντας την απορροή και ενισχύοντας τα υπόγεια ύδατα. Η λειτουργία του θυμίζει τους φυσικούς κύκλους που διατηρούν τη ζωή, όπως κάνουν τα δάση και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία του Πάρκου στηρίζεται σε ένα μωσαϊκό φυσικών λύσεων, που περιλαμβάνει ζώνες ανάσχεσης, φράχτες συγκράτησης, και παρόχθια δενδροφύτευση. Κάθε μία από αυτές τις παρεμβάσεις έχει επιλεγεί από τις καλύτερες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Το πάρκο προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα στις παρεμβάσεις, να τις παρατηρήσουν από κοντά και να κατανοήσουν τη λειτουργία τους.
Αυτή η πρωτοβουλία συγκεντρώνει 28 εταίρους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, με στόχο να αποδείξει ότι οι λύσεις που βασίζονται στη φύση είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες, ακόμη και σε μεγάλη κλίμακα. Οι σφουγγαροειδείς υποδομές μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, της λειψυδρίας και της διάβρωσης του εδάφους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr