Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει τη νησιωτικότητα ως στρατηγική προτεραιότητα στην ΕΕ με προτάσεις για την ανάπτυξη των ελληνικών νησιών. Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Καφαντάρης, εκπροσώπησε την Ελληνική Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στην υψηλού επιπέδου εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο Bridging the Gap: Responding to Connectivity and Tourism Challenges for Resilient European Islands, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου 2025 στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Διακομματικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου SEArica, Ευρωβουλευτή κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ο κ. Καφαντάρης ανέδειξε τη νησιωτικότητα ως στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ, ζητώντας θεσμική κατοχύρωση της αρχής της νησιωτικότητας και την σύσταση ειδικού μηχανισμού χρηματοδότησης για μικρά, απομονωμένα και λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Υπογράμμισε ότι τα νησιά δεν είναι απλώς μια γεωγραφική ιδιαιτερότητα, αλλά στρατηγικοί πυλώνες συνοχής, ασφάλειας και ανάπτυξης.
Σημείωσε την ανάγκη για μόνιμη ευρωπαϊκή στήριξη της νησιωτικής συνδεσιμότητας, όπως η ακτοπλοΐα, η αεροπορία, η ενέργεια και η ψηφιακή συνδεσιμότητα, καθώς και χρηματοδότηση για πράσινες μεταφορές. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της ψηφιακής ενσωμάτωσης και της εξασφάλισης ίσων ευκαιριών για τους νησιώτες.
Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε τη σημασία μιας νέας στρατηγικής για τον τουρισμό των νησιών, η οποία θα βασίζεται στη βιωσιμότητα και στην κυκλική οικονομία, καθώς και στη σύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με την τοπική παραγωγή. Ενδεικτικά, ανέφερε νησιά όπως η Αστυπάλαια, η Τήλος, η Νάξος και η Χάλκη, τα οποία εφαρμόζουν έξυπνες και πράσινες πρακτικές, προσδιορίζοντας πώς η νησιωτική Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί της ανθεκτικότητας και της καινοτομίας.
Συμμαχίες για ένα βιώσιμο μέλλον
Ο κ. Καφαντάρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι για να διασφαλιστούν ανθεκτικά νησιά, απαιτείται η οικοδόμηση σταθερών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συμβάλει στην εκπόνηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη νησιωτικότητα, που θα βασίζεται στη συνδεσιμότητα για όλους, στον δίκαιο και πράσινο τουρισμό και στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.
Επιπλέον, τόνισε την υποστήριξη της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία Δικτύου Βασικών Υπηρεσιών Νησιωτικότητας, που θα ενισχύσει τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και την πρόσβαση των νησιών σε ειδικά προγράμματα. Υπογράμμισε την ανάγκη αναγνώρισης της νησιωτικότητας ως μόνιμο διαρθρωτικό χαρακτηριστικό, όχι απλώς ως γεωγραφική ιδιαιτερότητα.
Η ΚΕΔΕ, υπό την ηγεσία του Προέδρου της κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, προχωρά με συγκροτημένη στρατηγική εξωστρέφειας και θεσμικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Σημαντική ήταν η πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες, που ενίσχυσε την παρουσία της ΚΕΔΕ στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φαίνεται πως η ΚΕΔΕ συνεχίζει, με σχέδιο και συνέπεια, να είναι ένας αξιόπιστος και δυναμικός θεσμικός συνομιλητής, υποβάλλοντας τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη πιο δίκαιη, ανθεκτική και βιώσιμη, με τις τοπικές κοινωνίες στο επίκεντρο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr