Θετικές προοπτικές για τους δήμους μέσω νέων πόρων και ρυθμίσεων

Θετικές προοπτικές για τους δήμους μέσω νέων πόρων και ρυθμίσεων

Νέοι πόροι και ρυθμίσεις προωθούν την αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας τη λειτουργική ανεξαρτησία των δήμων το 2026. Μια θετική εξέλιξη για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση διαφαίνεται καθώς πλησιάζει η προετοιμασία των δημοτικών προϋπολογισμών για το οικονομικό έτος 2026. Το καλό σενάριο θα περιλαμβάνει ενισχύσεις στους πόρους των δήμων και ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, καθώς και την επανεξέταση χρόνιων θεσμικών αιτημάτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης των δήμων (ΚΑΠ) κατά τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, σε απάντηση στη θετική πορεία των δημοσίων εσόδων.

Αυτή η αύξηση κρίνεται απολύτως αναγκαία για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες, καθώς και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ιδανικά, το υπερβάλλον κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δημότες.

Πληροφορίες υποδεικνύουν επίσης ότι αναμένεται να συζητηθεί η εκταμίευση δύο έκτακτων δόσεων επιχορήγησης στους ΚΑΠ μέσα στο 2025, με το ποσό των 156 εκατ. ευρώ η καθεμία, οι οποίες κρίνονται ως προσωρινές αλλά απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων εν μέσω οικονομικών πιέσεων. Παράλληλα, προγραμματίζεται η κατάργηση του τέλους ταφής, που έχει επιβαρύνει σημαντικά τους δήμους, και η έναρξη διαλόγου με τα συναρμόδια υπουργεία για την επιστροφή πόρων από προηγούμενα έτη.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί και η πιθανή επαναφορά τελών που είχαν καταργηθεί ή μειωθεί στο παρελθόν, όπως το ανταποδοτικό τέλος πετρελαιοειδών και ο φόρος ζύθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί η απόδοση στους δήμους του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση απευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως προτείνουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η εφαρμογή του ΠΔ 54/2018, που σχετίζεται με το λογιστικό πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης και προγραμματίζεται να επεκταθεί στους δήμους από 1/1/2026, θα ήταν κατάλληλο να παραταθεί έως την 1/1/2027, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αυτοδιοίκησης. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις προκλήσεις προσαρμογής που αντιμετωπίζουν πολλές οικονομικές υπηρεσίες, καθώς και στην ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων υποστήριξης από το ΥΠΕΣ και την ΕΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, το 2026 θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ευνοϊκότερη χρονιά για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, με τις αυξήσεις στους πόρους και την αποκατάσταση των οικονομικών ισορροπιών να ενισχύουν τη λειτουργική ανεξαρτησία των δήμων και να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η τελική εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις και τις ρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play