Εντός χρονοδιαγράμματος εξελίσσεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την ολική επαναφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος σε τροχιά ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του εγχειρήματος της εταιρείας, Νίκος Λαβίδας.
Η στρατηγική που εφαρμόζεται περιλαμβάνει οργανική ανάπτυξη με νέα καταστήματα με την μέθοδο της δικαιοχρησίας (franchise), στοχευμένες εξαγορές μικρών περιφερειακών αλυσίδων και μεμονωμένων καταστημάτων. Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, έως το τέλος του έτους το δίκτυο θα αριθμεί 240 εταιρικά σημεία πώλησης και 410 franchise. «Με την ολοκλήρωση του πενταετούς business plan, στο τέλος του 2028 θα έχουμε 900 σημεία εκ των οποίων τα 700 franchise και τα υπόλοιπα εταιρικά» τονίζει ο κ. Λαβίδας. Οι μέχρι σήμερα μετατροπές έχουν επιβεβαιώσει τη δυναμική του μοντέλου.
Όπως εξηγεί ο κ. Λαβίδας, η εταιρεία αναπτύσσεται στην ελληνική αγορά με το σύστημα δικαιόχρησης υιοθετώντας το μοντέλο της μητρικής Ahold Delhaize, όπως εφαρμόστηκε στο Βέλγιο. Παράλληλα, η ΑΒ Βασιλόπουλος κινείται στοχευμένα για την απόκτηση είτε τοπικών αλυσίδων είτε μεμονωμένων καταστημάτων σε περιοχές που θέλει να ενισχύσει την παρουσία της, όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά. «Θέλουμε να είμαστε σε κάθε περιοχή και γειτονιά της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Λαβίδας.
Η διοίκηση έχει θέσει στόχο για το 2023 η ΑΒ Βασιλόπουλος να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ σε τζίρο. Το 2025, σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα, αποτελεί σημείο καμπής για την ΑΒ Βασιλόπουλος με στόχο την επιτάχυνση του πενταετούς στρατηγικού πλάνου που ξεκίνησε το 2023. Αναφορικά με τις επενδύσεις, το πλάνο της διοίκησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, ανοίγματα νέων καταστημάτων και μετατροπές υφιστάμενων εταιρικών σημείων σε συνεργατικά.
Έμφαση δίνεται και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με την εταιρεία να ενισχύει την ανάπτυξη του fast delivery. Οι online αγορές ανέρχονται πλέον στο 4% των συνολικών πωλήσεων της αλυσίδας. Η ΑΒ Βασιλόπουλος διατηρεί 40 κόμβους και σχεδιάζει να δημιουργήσει χώρους τροφοδοσίας για την εξυπηρέτηση των online πωλήσεων.
Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα χονδρικής ENA Cash & Carry, η στόχευση έχει διαφοροποιηθεί. Η αλυσίδα πλέον εστιάζει στην αγορά HoReCa (εστίαση και ξενοδοχεία) και διευρύνεται σημαντικά το κωδικολόγιό της.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αυξήσεις των πρώτων υλών πιέζουν την κερδοφορία του κλάδου. Όπως εξηγεί ο κ. Λαβίδας, «οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται ισχυρή πίεση από την αύξηση του κόστους» και οι κινήσεις συγκέντρωσης στον κλάδο θα συνεχιστούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ