Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θα αυξήσουν ή θα διατηρήσουν σταθερό το προσωπικό τους το 2025 και περισσότερες από τις μισές θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους περιορίστηκε εφέτος σε 4% από 9% πέρυσι. Οι επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά την κατάσταση της χώρας, ωστόσο οι προβληματισμοί για το μέλλον αυξάνονται.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα Ο Σφυγμός του Επιχειρείν – Business Pulse που παρουσιάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον Δ/νων Σύμβουλο της MRB Δημήτρη Μαύρο. Σχετικά με τους μισθούς, ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η κύρια αιτία για τη χαμηλή αγοραστική δύναμη είναι η χαμηλή παραγωγικότητα.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι προβληματισμοί και οι προκλήσεις που εντοπίζουν οι επιχειρήσεις σχετίζονται κυρίως με τρία ζητήματα: τον κίνδυνο καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων, το διεθνές περιβάλλον που επικρατεί μεγάλη ρευστότητα και την κλιματική κρίση, η οποία συνιστά σημαντική απειλή για την αγροτική παραγωγή.
Η έρευνα του ΣΕΒ αναδεικνύει ως πιο ευάλωτες όχι τις μικρές αλλά τις μεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες και ανθεκτικές, ακολουθούμενες από τις μικρές και τις πολύ μικρές. Οι μεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν πιο ευάλωτες και απαισιόδοξες. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε την ανάγκη για φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, το κόστος της ενέργειας, η γραφειοκρατία και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Ο κ. Θεοδωρόπουλος έθεσε τρεις προτάσεις για αλλαγές στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας την ανάγκη για ταχύτερες διαδικασίες και μείωση της προκαταβολής φόρου για τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ