Στις προκλήσεις που προκύπτουν από τη υψηλή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
Ο κ. Μανουσάκης τόνισε πως το πρόσφατο ολικό blackout που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο αποτελεί ένα κοινωνικό ζήτημα ευρωπαϊκών διαστάσεων, στο οποίο οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν άμεσα. Η ραγδαία αύξηση του μεριδίου της πράσινης ενέργειας στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής καθιστά την κατάσταση ολοένα και πιο περίπλοκη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 15,8 GW ΑΠΕ, από 10,8 GW το 2023, με τα φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο σύστημα υψηλής και υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ να έχουν διπλασιαστεί σε 7 GW, μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Η διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς η εικόνα αλλάζει κάθε εξάμηνο λόγω αύξησης του παραγωγικού δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ επισήμανε την ανάγκη λήψης δύο σημαντικών μέτρων μέχρι το προσεχές φθινόπωρο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος. Το πρώτο μέτρο αφορά την τεχνική δυνατότητα που πρέπει να αποκτήσουν οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ, προκειμένου να ελέγχουν τις ομάδες των μονάδων που εκπροσωπούν, λειτουργώντας συλλογικά. Το δεύτερο μέτρο σχετίζεται με τον απομακρυσμένο έλεγχο των μικρών πάρκων από το Κέντρο Ελέγχου του δικτύου διανομής, διαδικασία που ήδη προχωρά με εντατικούς ρυθμούς από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κατασκευής ενός νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Αργυρούπολη, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε πως η ανάπτυξη του Ελληνικού και η επέκταση της χρήσης cold ironing στα λιμάνια αναμένεται να επιβαρύνουν την ενεργειακή κατάσταση.
Για την ενεργειακή θωράκιση της Πελοποννήσου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης έργων υπερυψηλής τάσης που αντιμετωπίζουν αντιδράσεις, αλλά είναι κρίσιμα για την ασφαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών. Επίσης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, υπογραμμίζοντας την πρόοδο στις διασυνδέσεις και τις προοπτικές χρηματοδότησης από την ΕΕ.
Κλείνοντας, στάθηκε στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής του για την τετραετία 2025-2028, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Ψηφιακού Κέντρου Συντήρησης και την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ