Η ψηφιακή γραφειοκρατία επιβαρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εμπορίου

Η ψηφιακή γραφειοκρατία επιβαρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εμπορίου

Η ψηφιακή γραφειοκρατία διαβρώνει και υποσκάπτει τις αγωνιώδεις προσπάθειες των επιχειρήσεων να παραμείνουν ανταγωνιστικές στον απαιτητικό μαραθώνιο του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Αυτό είναι το συμπέρασμα από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ μεταξύ των 17 ομοσπονδιών της χώρας, των 340 εμπορικών συλλόγων και των 5 συνδέσμων εμπορικών αντιπροσώπων. Τα αποτελέσματα της έρευνας απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης Δημήτρη Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την καταγραφή της ψηφιακής εικόνας του ελληνικού εμπορίου.

Με αυτή την αφορμή ο πρόεδρος δήλωσε: Η ψηφιακή γραφειοκρατία κοστίζει ακριβά στις επιχειρήσεις και στην οικονομία. Τρέφεται από τις στρεβλώσεις του εγχώριου ψηφιακού μετασχηματισμού, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε συστημικές παθογένειες: έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, υπερφόρτωση και έλλειψη διαλειτουργικότητας των συστημάτων. Καλώ τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δει με προσοχή τις 13 σημαντικότερες προκλήσεις του γραφειοκρατικού ψηφιακού matrix στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι εμπορικές επιχειρήσεις. Κάπου ανάμεσα στις πολλές αναβαθμίσεις λειτουργικών συστημάτων, χιλιάδες ιδιοκτήτες εμπορικών ΜμΕ βραχυκυκλώνουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση επενδύσεων, κυρίως λόγω της υπέρογκης φορολογίας, η οποία επιβαρύνει τις προσπάθειές τους για ψηφιακή μετάβαση. Χρειαζόμαστε άμεσα: ευρεία χρηματοδοτική στήριξη των εμπορικών ΜμΕ για ψηφιακές επενδύσεις και ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον υπουργό, από τις απαντήσεις που έλαβε η ΕΣΕΕ προκύπτει ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου αξιολογούν ως κυριότερα προβλήματα την έλλειψη διαλειτουργικότητας και το υψηλό κόστος συμμόρφωσης. Ιδιαίτερα αναφέρουν την ανάγκη περαιτέρω απασχόλησης λογιστή για την ανταπόκριση στις νέες ψηφιοποιημένες υποχρεώσεις, καθώς και το κόστος απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού. Ενδεικτικά, 2 στις 3 επιχειρήσεις αξιολογούν ως σημαντικότερο εμπόδιο την έλλειψη κοινής βάσης δεδομένων μεταξύ δημόσιων φορέων.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει: Η έλλειψη διαλειτουργικότητας, το υψηλό κόστος συμμόρφωσης και οι αναχρονιστικοί όροι αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επιδιώκει την ψηφιακή σύγκλιση με την ΕΕ, οι διοικητικές επιβαρύνσεις και η καθυστέρηση στην απονομή των κρατικών ενισχύσεων προσθέτουν νέες πιέσεις στον κλάδο. Η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων είναι επιτακτική.

Loading

Play