Καινοτόμο τυρί με διάρκεια ζωής δύο μηνών και αιθέρια έλαια

Καινοτόμο τυρί με διάρκεια ζωής δύο μηνών και αιθέρια έλαια

Τον διπλασιασμό τουλάχιστον της διάρκειας ζωής ενός νέου καινοτόμου τυριού υψηλής διατροφικής αξίας, εμπλουτισμένο με αιθέρια έλαια και εκχύλισμα ρίγανης, που διαθέτει ενισχυμένες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, δημιούργησε το ερευνητικό έργο «WHEYROMATIC», που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης. Το νέο προϊόν, που θα έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον δύο μήνες, έναντι του ενός που διαθέτει σήμερα ένα παρόμοιο προϊόν, θα δίνει σαφή προβάδισμα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον εξαγωγέα του, ενώ αυτό αναμένεται να βγει στην αγορά από τον Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης «ΜΕΝΟΙΚΙΟ» μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση.

Ο καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., Θωμάς Μοσχάκης, επισήμανε ότι η αυξημένη διάρκεια ζωής του νέου καινοτόμου προϊόντος, επηρεάζει θετικά την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευσή του. Η παραγωγή του θα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας και των υποπροϊόντων των αρωματικών φυτών.

Για το ρόλο του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος στο έργο, που ήταν η δημιουργία πρωτοκόλλου ορθής γεωργικής πρακτικής και η εκπαίδευση των παραγωγών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών, μίλησε ο γεωπόνος, Γιώργος Γαλάνης, επιστημονικός συνεργάτης του ΔΚΠ. Παρουσίασε μια ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία μπορεί δωρεάν κάθε παραγωγός να απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο και να διαπιστώσει στο τέλος κατά πόσο είναι ή όχι συμβατός με τους κώδικες ορθολογικών γεωργικών πρακτικών και τη σχετική νομοθεσία.

Η υποψήφια διδάκτωρ στο ΑΠΘ, Σταματία Χρηστάκη, τόνισε ότι η μετάβαση σε βιώσιμες μεθόδους είναι εφικτή και αναγκαία, καθώς οι νέες τεχνικές προσφέρουν υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Για την «Μενοίκιον», ο Γιώργος Μελενεκλής ανέφερε ότι ο συνεταιρισμός ανέλαβε την αξιοποίηση του τυρογάλακτος με σκοπό την παραγωγή των τυριών με αιθέρια έλαια. Η διαδικασία κυκλοφορίας ενός προϊόντος στην αγορά είναι χρονοβόρα, όπως σημείωσε.

Ποιο είναι το «WHEYROMATIC»

Το WHEYROMATIC, με τίτλο «Ενσωμάτωση αιθερίων ελαίων αρωματικών φυτών σε τυριά τυρογάλακτος», χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το ελληνικό κράτος, με το ποσό των περίπου 144.000 ευρώ. Εταίροι του έργου είναι το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο».

Μεταξύ των σημαντικών αποτελεσμάτων του έργου, ξεχωρίζει η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του τυρογάλακτος, ενός παραπροϊόντος που μέχρι σήμερα αποτελούσε σημαντικό περιβαλλοντικό φορτίο, και η μετατροπή του σε πηγή διατροφικού πλούτου, καθώς και η ενίσχυση της τοπικής αγροτικής οικονομίας μέσω της καλλιέργειας αρωματικών φυτών.

Loading

Play