Σημαντική συνάντηση της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής βιομηχανίας στην Αθήνα

Σημαντική συνάντηση της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής βιομηχανίας στην Αθήνα

Τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης και του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (FIEC), με θέμα την ανθεκτικότητα των υδάτων και τις «μπλε υποδομές», φιλοξενεί στις 16 Μαΐου στην Αθήνα η ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων). Η φιλοξενία της Γενικής Συνέλευσης και του Συνεδρίου της FIEC στην Αθήνα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ΠΕΔΜΕΔΕ και αναγνώριση της ενεργής συμμετοχής μας στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό διάλογο. Είναι επίσης σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας να αποδείξει την εξωστρεφή της προοπτική και να τοποθετηθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για τις μελλοντικές στρατηγικές της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Μη ξεχνάμε ότι η FIEC εκπροσωπεί τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρώπη μέσω των 32 εθνικών ομοσπονδιών-μελών της, που προέρχονται από 27 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ως Κοινωνικός Εταίρος με ισχυρή φωνή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτή η ώσμωση είναι εξόχως σημαντική, καθώς αναμένεται ότι όλη η εμπειρία του κατασκευαστικού οικοσυστήματος θα συγκεντρωθεί για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας στην Αθήνα, μετά από 33 χρόνια.

Η θεματολογία του Συνεδρίου έχει να κάνει με διάφορες εκφάνσεις της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ο κ. Γκολιόπουλος αναφέρει ότι η υιοθέτηση μιας Blue Deal στρατηγικής, όπου η διαχείριση των υδάτινων πόρων συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον των υποδομών και της κατασκευαστικής βιομηχανίας, δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή υπόθεση. Η μπλε υποδομή δεν είναι απλώς μια ευρωπαϊκή προτεραιότητα· είναι μια επιτακτική ανάγκη και για την Ελλάδα. Οι πρόσφατες πλημμύρες και ξηρασίες ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο την αδυναμία του υφιστάμενου μοντέλου διαχείρισης υδάτων.

Μιλώντας για τις προκλήσεις της εγχώριας κατασκευαστικής βιομηχανίας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ αναφέρει ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, υπάρχουν ακόμα παραδοσιακές παθογένειες που επηρεάζουν τον κλάδο, όπως η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Είναι επίσης αναγκαία η ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας των εταιριών και η επανενεργοποίηση των συνεργασιών με τα ΑΕΙ και ΤΕΕ για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου.

Η ΠΕΔΜΕΔΕ έχει μια συνεκτική δέσμη προτάσεων και λύσεων, αναγνωρίζοντας ότι η εργοληπτική κοινότητα στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινωνικός εταίρος. Η ΠΕΔΜΕΔΕ έχει διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην αναβάθμιση των υποδομών.

Ο πρόεδρος εκφράζει την επιθυμία για την ενίσχυση του κύρους και του ρόλου των Ελλήνων εργοληπτών, πιστεύοντας ότι η συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά δίκτυα, όπως η FIEC, μας δίνει φωνή αλλά και εργαλεία να φέρνουμε καλές πρακτικές στην Ελλάδα.

Loading

Play