Σχετικά με την καταδικαστική απόφαση για το TikTok, ύστερα από την έρευνα που διεξήγαγε η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPC) και το πρόστιμο των 530 εκατομμυρίων ευρώ, η Κριστίν Γκραν, επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής & Κυβερνητικών Σχέσεων – Ευρώπη του TikTok, σε δήλωσή της ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα, η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPC) δημοσίευσε την τελική της απόφαση στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με τη συμμόρφωση της TikTok με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) όσον αφορά τη διαβίβαση Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Κίνα.
Η απόφαση επικεντρώνεται κυρίως σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο πριν από χρόνια, πριν από την εφαρμογή του Project Clover το 2023, της πρωτοβουλίας μας για την ασφάλεια των δεδομένων, ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η DPC κατέγραψε στην έκθεσή της ότι η TikTok δεν έλαβε ποτέ αίτημα για Δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών από τις κινεζικές αρχές και δεν έχει παραχωρήσει ποτέ Δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών σε αυτούς.
Η πραγματικότητα είναι ότι το Project Clover διαθέτει μερικές από τις αυστηρότερες ασφάλειες δεδομένων στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της ανεξάρτητης εποπτείας από την NCC Group, μιας κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας κυβερνοασφάλειας. Η απόφαση αποτυγχάνει να λάβει πλήρως υπόψη τα σημαντικά μέτρα ασφάλειας δεδομένων.
Με 175 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη και περισσότερους από 6.000 υπαλλήλους στην περιοχή, η TikTok είναι βαθιά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικονομία. Η απόφαση αυτή έχει επιπτώσεις όχι μόνο για την TikTok, αλλά και για κάθε εταιρεία στην Ευρώπη που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή και σκοπεύουμε να ασκήσουμε πλήρη έφεση κατά αυτής.
Αυτή δεν είναι η πρώτη απόφαση της DPC σχετικά με τη διαβίβαση δεδομένων εκτός Ευρώπης. Το 2023, η Αρχή επιβλήθηκε πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων στη Meta. Μόλις 15 χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες επάρκειας δεδομένων με την ΕΕ, γεγονός που αναγκάζει πολλές εταιρείες να βασίζονται στις Τυποποιημένες Συμβατικές Ρήτρες (SCC).
Η DPC ισχυρίζεται ότι δεν πραγματοποιήσαμε τις απαραίτητες αξιολογήσεις. Αυτό το αμφισβητούμε σθεναρά, καθώς προχωρήσαμε σε λεπτομερείς αξιολογήσεις με τη συμβουλή εξωτερικών δικηγόρων και εμπειρογνωμόνων.
Η απόφαση αυτή κινδυνεύει να δημιουργήσει δεδικασμένο με εκτεταμένες συνέπειες για εταιρείες στην Ευρώπη που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η TikTok έχει εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη λύση που προσφέρει προστασία για τα δεδομένα και το απόρρητο των χρηστών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις ροές δεδομένων παγκοσμίως.
Στην τρέχουσα εποχή, όπου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από καινοτομία και ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει λύσεις όπως το Project Clover, διευκολύνοντας την ασφαλή ροή δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και χωρών χωρίς συμφωνίες επάρκειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ