Την παραγγελία 92 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της Covid-19 έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει το γερμανικό υπουργείο Υγείας, μετά τη διαπίστωση ότι οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του ενισχυτικού εμβολιασμού κατά το α’ τρίμηνο του 2022.
Από τη νέα παραγγελία, τα 80 εκατομμύρια εμβόλια των BioNTech/Pfizer θα τα προμηθευτεί το Βερολίνο μέσω των συμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις εταιρίες, ενώ τα υπόλοιπα 12 θα τα αγοράσει απευθείας. Προηγουμένως, η απογραφή του υπουργείου Υγείας είχε, σύμφωνα με το νέο υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, αποκαλύψει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες εμβολίων.
Νωρίτερα απόψε η Επιτροπή Οικονομικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε την εκταμίευση 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των εμβολίων. «Με τη νέα αυτή αγορά, η Γερμανία θα προμηθευτεί επιπλέον εμβόλια από τις BioNTech/Pfizer και Moderna», προκειμένου ο εμβολιασμός να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ ο τέως υπουργός Υγείας Γενς Σπαν βρέθηκε στο στόχαστρο μελών της κυβέρνησης ως υπεύθυνος για την έλλειψη εμβολίων. Σύμφωνα ωστόσο με τον αρμόδιο για την πολιτική Υγείας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Τίνο Ζόργκε, ο κ. Σπαν είχε ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου επισημάνει ότι θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια για την αγορά εμβολίων, καθώς είχε ήδη αυξηθεί η ζήτηση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν χορηγηθεί περίπου 6,5 εκατομμύρια εμβόλια, με τον αριθμό να συνιστά νέο ρεκόρ εβδομάδας για τη Γερμανία. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν εμβολιάζει αυτή τη στιγμή με ταχύτερους ρυθμούς από εμάς», επισήμανε ο κ. Ζόργκε και υπενθύμισε ότι οι συμβάσεις με τις εταιρίες των εμβολίων περιλαμβάνουν και ρήτρες για ενδεχόμενο διπλασιασμό της ποσότητας.
- Ουκρανία: Ικανοποίηση του Ερντογάν για τη σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα και η δέσμευση της Τουρκίας για ειρηνική επίλυση
- Σουδάν: Τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν σε μια από τις πιο φονικές επιθέσεις των παραστρατιωτικών στην Ελ-Φασέρ
- Ουκρανία: Η αντίσταση της Μόσχας στην κατάπαυση πυρός επιτείνει την κρίση, δηλώνει ο Ζελένσκι
- Γάζα: Αναστολή βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους από τις ΗΠΑ για Παλαιστίνιους
- Το σχέδιο Πούτιν για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Προβλέψεις και προκλήσεις