Η Γαλλία δεν θα παραμείνει αιωνίως στο Μαλί, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις νεαρών Αφρικανών.
«Πιστεύω ότι δεν είναι ο προορισμός μας να μείνουμε, για αυτό είμαστε στη διαδικασία να κλείσουμε βάσεις. Στο Τεσαλίτ ή στο Κιντάλ (βόρειο Μαλί), η δουλειά μας δεν είναι να έχουμε στρατιωτικές βάσεις. Το κράτος του Μαλί θα πρέπει να επιστρέψει», υπογράμμισε, μιλώντας σε ένα στρογγυλό τραπέζι.
«Αυτό που θέλω είναι να αποσύρουμε τις στρατιωτικές βάσεις το συντομότερο δυνατόν, αλλά αυτό προϋποθέτει την επιστροφή ενός ισχυρού κράτους (σ.σ. του Μαλί) και επενδυτικά σχέδια ώστε οι νέοι να μην στραφούν στο χειρότερο, όταν επανακάμψουν οι τρομοκρατικές ομάδες. Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν με ενδιαφέρει να έχω βάσεις αιωνίως στο αφρικανικό έδαφος. Δεν είναι αυτός ο προορισμός της Γαλλίας», διαβεβαίωσε.
«Η Γαλλία δεν βρίσκεται εκεί παρά μόνο για να πολεμήσει την τρομοκρατία, όχι για να στηρίξει το ένα ή το άλλο καθεστώς», υπογράμμισε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν το 2013, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Μαλί».
Ο Γάλλος πρόεδρος συνομιλούσε με πολλούς νεαρούς Αφρικανούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Σενεγαλέζος μπλόγκερ Σεΐχ Φαλ, ο οποίος του είπε: «Σταματήστε να συνεργάζεστε με αυτούς τους δικτάτορες προέδρους. Και προγραμματίστε τη σταδιακή και οριστική αποχώρηση από τις στρατιωτικές βάσεις σας στην Αφρική».
Δείτε επίσης: Συρία: Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χομς
- Ο Νίκος Δένδιας τιμά τους πεσόντες της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας στην Καβύλη Ορεστιάδας
- Νέα μέτρα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας μέσω φωτεινών σηματοδοτών στη Θεσσαλονίκη
- Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς: Μια ζωντανή εμπειρία στο ιστορικό κέντρο για τα 60ά Δημήτρια
- Σάκοτα: «Είναι ωφέλιμο να δουλεύεις με ένα παιδί για ένα χρόνο και μετά να φεύγει για το κολέγιο;»
- Ισπανία: Ρεκόρ θερμοκρασίας το καλοκαίρι του 2025 σύμφωνα με την AEMET
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr