Ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά βρέθηκε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, ο Γιαΐρ Λαπίντ με τον παλαιστίνιο υπουργό Πολιτικών Υποθέσεων, τον Χουσέιν αλ Σέιχ.
«Συναντήθηκα (…) με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και συζητήσαμε για διάφορα πολιτικά θέματα και για τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, χωρίς να διευκρινίσει το πού.
Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το ισραηλινό ΥΠΕΞ από την πλευρά του απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, χωρίς πάντως να διαψεύσει πως η συνάντηση έγινε.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, συναντήθηκε με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, τον Μπένι Γκαντς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.
Ήταν η πρώτη φορά από το 2010 που ο κ. Αμπάς μετέβη στο εβραϊκό κράτος για επίσημη συνάντηση με μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης.
Μετά την έλευση στην εξουσία τον Ιούνιο του 2021 της κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, ισραηλινοί υπουργοί -ανάμεσά τους ο κ. Γκαντς- επισκέφθηκαν τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Στην ανάρτησή του χθες, ο Χουσέιν αλ Σέιχ πρόσθεσε ότι επισήμανε την «ανάγκη να υπάρξει πολιτικός ορίζοντας για τα δύο μέρη, βασισμένος στο διεθνές δίκαιο», αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.
Μετά την επίσκεψη του κ. Αμπάς στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπένετ ενέκρινε σειρά «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με την Παλαιστινιακή Αρχή, ιδίως τη χορήγηση επιπλέον 600 αδειών σε παλαιστίνιους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν στο Ισραήλ και εγγράφων σε περίπου 6.000 παλαιστίνιους κατοίκους τομέα της Δυτικής Όχθης υπό ισραηλινό έλεγχο.
Δείτε επίσης: ΗΠΑ: «Ισχυρή σύσταση» στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία
- Έκρηξη στον Κολωνό: Τι ερευνά η αστυνομία για τον τραυματισμό δύο αστυνομικών και δύο πολιτών
- «Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί» το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο λέει ο Γ. Γεραπετρίτης
- Στο προσκήνιο το όνομα της πρώτης ελληνικής αποστολής αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
- Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τιμά τη Χιάμ Αμπάς με το βραβείο European Achievement in World Cinema
- Ρωσία αποδέχθηκε την πρόταση των ΗΠΑ για τριμερή συνάντηση με την Ουκρανία, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
![]()

