Πούτιν στα… χρυσά σαλόνια: Για πρώτη φορά ανοιχτές οι πόρτες του πολυτελούς διαμερίσματός του – ΒΙΝΤΕΟ
nytimes.com

Πούτιν στα… χρυσά σαλόνια: Για πρώτη φορά ανοιχτές οι πόρτες του πολυτελούς διαμερίσματός του – ΒΙΝΤΕΟ

Σε μια σπάνια κίνηση δημοσιότητας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέτρεψε – για πρώτη φορά – την τηλεοπτική καταγραφή του ιδιωτικού του διαμερίσματος εντός του Κρεμλίνου.

Ένας χώρος μέχρι πρότινος απόρρητος, προσβάσιμος μόνο στους πιο στενούς του συνεργάτες, αποκαλύπτεται τώρα σε κοινή θέα μέσω ρεπορτάζ της Daily Mail.

Η κάμερα ακολουθεί τον Ρώσο πρόεδρο καθώς ξεκινά τη συνέντευξή του με τον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν σε εξωτερικό χώρο, πριν τον προσκαλέσει σε μια είσοδο διακοσμημένη με – τι άλλο; – χρυσές λεπτομέρειες. «Αυτό είναι το διαμέρισμά μου, όπως βλέπετε, είναι κοντά στο γραφείο μου», λέει, σχεδόν με απλότητα, ανοίγοντας τις πόρτες της χλιδής.

Το εσωτερικό, πιστό στην αισθητική του imperium, περιλαμβάνει επιχρυσωμένους καθρέφτες, βαρύτιμους πολυελαίους και εξωτικά φυτά, ενώ ένα πορτρέτο του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ’ δεσπόζει στο τραπέζι, υπογραμμίζοντας τη «γραμμή συνέχειας» που ο Πούτιν επιχειρεί να χτίσει με τη ρωσική αυτοκρατορική παράδοση.

Ανάμεσα στους λευκούς καναπέδες και το πιάνο – το οποίο, όπως ομολογεί, δεν παίζει συχνά – ο πρόεδρος ξεναγεί τον συνομιλητή του και σε άλλους χώρους του διαμερίσματος: μια κλασική βιβλιοθήκη από σκούρο ξύλο, δύο υπνοδωμάτια και ένα μικρό, ιδιωτικό παρεκκλήσι.

Στο πλαίσιο της εκτενούς συνέντευξης, η οποία θα προβληθεί στις 4 Μαΐου στη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν αναφέρεται και στην ιδιωτική του συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Μάρτιο του 2023. Όπως περιγράφει, μετά από ένα επαγγελματικό γεύμα, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τις συνομιλίες χαλαρά, δίπλα στο τζάκι, πίνοντας τσάι στο διαμέρισμά του. «Είναι ο χώρος όπου περνάω πολύ χρόνο, εργάζομαι και συχνά διανυκτερεύω», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, όμως, μακριά από τα χρυσοποίκιλτα σαλόνια του Κρεμλίνου, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Σύμφωνα με τη βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί τις σοβαρότερες ανθρώπινες απώλειες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, έως και τις 250.000.

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη: από τη μία πλευρά, η επίδειξη ισχύος και αυτοκρατορικού μεγαλείου· από την άλλη, ένα κόστος αίματος που βαραίνει ολοένα περισσότερο τη σύγχρονη ρωσική ιστορία.

Loading

Play