Ένα αρχαίο κράνος που προέρχεται από τη σύγχρονη Βουλγαρία επιστράφηκε στη χώρα από τις αμερικανικές αρχές, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.
Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στο Γραφείο του Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που ηγήθηκε μιας μεγάλης διεθνούς επιχείρησης για την εξουδετέρωση ενός εγκληματικού σχεδίου διακίνησης τεχνουργημάτων πολιτιστικής και ιστορικής αξίας. Υπηρεσίες επιβολής του νόμου από 11 διαφορετικές χώρες (Βουλγαρία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιράκ, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Συρία, Τουρκία) συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Το κράνος κατασχέθηκε από μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων αντικειμένων στον κόσμο, αφότου Αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι είχε εισαχθεί μέσω παράνομης διακίνησης. Το κάλυμμα κεφαλής που χρονολογείται από το 500-400 π.Χ. έχει εκτιμώμενη αξία 200.000 δολάρια ΗΠΑ. Είναι κατασκευασμένο από σίδηρο, ασήμι, ορείχαλκο και οργανικά υλικά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο τόπος προέλευσής του είναι κοντά στο χωριό Πλέτενα, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία και εικάζουν ότι μπορεί να το είχε φορέσει ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας.
Στις 10 Φεβρουαρίου, η επίσημη τελετή στο Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας στη Νέα Υόρκη σηματοδότησε την επιστροφή της αρχαιότητας. Η Γενική Πρόξενος Μάγια Χρίστοβα πρόσφερε ευχαριστήρια επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ στους επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών που ηγήθηκαν της επιχείρησης σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Διεθνούς Επιχειρησιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας.
Στην ομιλία της η Γενική Πρόξενος Χρίστοβα δήλωσε ότι η εκδήλωση αυτή ενίσχυσε την ήδη εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των διωκτικών και δικαστικών θεσμών των δύο χωρών.
- Ιντερ: Επέκταση συνεργασίας με τον Κριστιάν Κίβου μέχρι το 2028
- Η μίνι σειρά «The Marriage Plot» φέρνει στη ζωή το κλασικό μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη
- Εγκρίθηκε από τον ESM η πρόωρη αποπληρωμή 6,95 δισ. ευρώ από το πρώτο Μνημόνιο στην Ελλάδα
- Η Τήλος και η κυκλική οικονομία: Το μοντέλο μηδενικών αποβλήτων που εμπνέει τον κόσμο
- Ανησυχία για τρίτη θητεία Μητσοτάκη: Το 41% των πολιτών εκφράζει φόβους
![]()

