Γιώργος Τρελλόπουλος στην POLITIC: «Η Κίνηση Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου είναι ένα ανοιχτό εγχείρημα, χωρίς κομματική ταυτότητα»

Γιώργος Τρελλόπουλος στην POLITIC: «Η Κίνηση Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου είναι ένα ανοιχτό εγχείρημα, χωρίς κομματική ταυτότητα»

«Ο ρόλος μας εδώ, μέσα στην Κίνηση, είναι να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να εργαστούμε για το καλό του τόπου», αναφέρει ο κ. Τρελλόπουλος.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Πάγκαλο

Ο κ. Γιώργος Τρελλόπουλος συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου σημειώνει πως το όραμά της προέκυψε «μέσα από την ανάγκη πολλών ενεργών δημοτών να ακουστεί επιτέλους η φωνή της τοπικής κοινωνίας». Τονίζει πως «δεν είναι κόμμα, ούτε παράταξη. Χωρίς εκλογικό προσανατολισμό ή κομματική ταυτότητα». Ο ίδιος καταγράφει τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου και τις προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιώργου Τρελλόπουλου:

-Πώς προέκυψε η Κίνηση Πολιτών, ποιο είναι το όραμά της και τι σημαίνει στην πράξη ο ανοιχτός και συμμετοχικός χαρακτήρας της;

Κίνηση Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου προέκυψε μέσα από την ανάγκη πολλών ενεργών δημοτών να ακουστεί επιτέλους η φωνή της τοπικής κοινωνίας. Ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία πολιτών που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν καθημερινά.

Βασική προϋπόθεση σύγχρονης, αποτελεσματικής και βιώσιμης επίλυσης σύνθετων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο αποτελεί η ενεργοποίηση, συμμετοχή και συνευθύνη της κοινωνίας των πολιτών στο σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών πρωτοβουλιών που να αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης. 

΄Οραμά μας είναι ο Δήμος μας να εξελιχθεί σε αυτόνομο πόλο βιώσιμης, δίκαιης, ισόρροπης, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων. 

Το όραμά μας είναι ένας Δήμος βιώσιμος, ανθρώπινος και λειτουργικός – με ποιότητα ζωής για όλους. Ένας Δήμος που δεν διαχειρίζεται απλώς τα προβλήματα, αλλά σχεδιάζει, διεκδικεί και εξελίσσεται, έχοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και τις πραγματικές του ανάγκες.

Ο ανοιχτός και συμμετοχικός χαρακτήρας της Κίνησης σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρχηγοί, αποκλεισμοί ή στεγανά. Καλούμε κάθε πολίτη να συμμετέχει, να προτείνει, να συνδιαμορφώσει. Οι ιδέες δεν έρχονται από «πάνω», αλλά αναδύονται από τη βάση: από τις γειτονιές, τις ανάγκες, την καθημερινότητα όλων μας.

Πιστεύουμε στη δύναμη της συλλογικότητας, στη συνεργασία με φορείς, συλλόγους και ομάδες πολιτών, και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου δράσεων με διαφάνεια, λογοδοσία και ουσιαστικό διάλογο. Δεν ήρθαμε να αντιπαρατεθούμε με κανέναν – ήρθαμε να συνεργαστούμε για λύσεις.

-Έχετε αναφερθεί σε παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση προθέσεων. Από πού προέρχονται αυτές οι “επιθέσεις” και για ποιο λόγο;

-Δυστυχώς, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δημιουργία της Κίνησης Πολιτών, κάποιοι έσπευσαν να της προσδώσουν κομματική ταυτότητα. Η Κίνηση Πολιτών δεν είναι κόμμα, ούτε παράταξη.

Ξεκίνησε ακριβώς για το αντίθετο:
Για να δώσει ελεύθερη πρόσβαση και φωνή σε κάθε δημότη, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, που ενδιαφέρεται για την πόλη και τα προβλήματά της. Η πρόσκληση ήταν και παραμένει ανοιχτή σε όλους, χωρίς κομματικά φίλτρα ή προαπαιτούμενα.

Η προσπάθεια να χρωματιστεί πολιτικά η Κίνηση είναι, κατά τη γνώμη μας, μια αντίδραση στο κύμα συμμετοχής και ενδιαφέροντος που έχει προκαλέσει. Ο ρόλος μας εδώ, μέσα στην Κίνηση, είναι να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να εργαστούμε για το καλό του τόπου — τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι : Για εμάς η τοπική αυτοδιοίκηση στο σύνολό της οφείλει και δικαιούται να διαδραματίσει πιο ουσιαστικό και αυτόνομο αναπτυξιακό, κοινωνικό και οικονομικό ρόλο. Οι παρεμβάσεις της πρέπει να είναι καθοριστικές με περισσότερους πόρους και ευθύνες.

 Σε μια εποχή που οι δημόσιες υποδομές (κτίρια, δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιοι χώροι) υπονομεύονται και απαξιώνονται και η έννοια του δημόσιου συμφέροντος σχετικοποιείται ή ακυρώνεται προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, οι τοπικές κοινωνίες, οι τοπικοί φορείς, και οι πολίτες στο σύνολό τους έχουν ευθύνη και δικαίωμα υπεράσπισης των δημόσιων αξιών και υποδομών. 

-Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου σήμερα και ποια είναι η πρόταση της Κίνησης για την αντιμετώπισή τους;

-Η πληθυσμιακή έκρηξη που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στο Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός να ξεπερνάει σήμερα τις 150 χιλιάδες κατοίκους με τη νεολαία να αποτελεί το 40% του συνολικού πληθυσμού και να λειτουργεί ως βασικός συντελεστής μιας ταχέως αναπτυσσόμενης τοπικής οικονομίας με περισσότερες από 3000 επιχειρήσεις.

Η πληθυσμιακή έκρηξη δε συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες αυτονόητες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και λειτουργίες που να ανταποκρίνονται στις νέες αυξημένες περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές, συγκοινωνιακές και κοινωνικές ανάγκες που προέκυψαν.

Αντιμετωπίζουμε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η αέρια ρύπανση, η δυσοσμία λόγω γειτνίασης με τα ΕΛΠΕ. Βασικές ελλείψεις σε χώρους πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής και δυσχεραίνουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.

Κατέχουμε το μοναδικό αρνητικό πρόσημο μαζί φυσικά με τους άλλους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης να αντιστοιχούν μηδέν μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο. Ο δεύτερος πολυπληθέστερος δήμος της Βορείου Ελλάδος δεν διαθέτει δημοτικό κολυμβητήριο όπως  και άλλες αθλητικές υποδομές που να αντιστοιχούν στη δυναμικότητα του δήμου.

Οξύτατο το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Σε σύνολο 18.500 μαθητών λείπουν 180 αίθουσες διδασκαλίας. Υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται σε κοντέινερ, σε κτίρια που κατασκευάστηκαν για άλλους σκοπούς  ακόμα και νηπιαγωγεία σε υπόγεια και προκατασκευασμένες υποδομές. Τα δυο ειδικά δημοτικά σχολεία λειτουργούν μέσα σε τυπικά δημοτικά. Οι ανάγκες σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι μεγάλες και δεν καλύπτονται επαρκώς.

Στον τομέα υγείας το Κέντρο Υγείας, οι ΤΟΜΥ αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα λόγω υποστελέχωσης ενώ οι δομές για την Τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρία είναι πρακτικά ανύπαρκτες με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανασφάλεια των συνανθρώπων μας κυρίως των ηλικιωμένων και να διογκώνονται οι ανεκπλήρωτες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Για εμάς όλες οι υγειονομικές κοινωνικές υπηρεσίες καθώς οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα πρέπει να μεταφερθούν οργανικά και λειτουργικά στην τοπική αυτοδιοίκηση με όλους τους απαραίτητους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. 

Η καθημερινότητα των πολιτών πλήττεται από προβλήματα στην καθαριότητα, την προσβασιμότητα, τα πεζοδρόμια, την αποκομιδή απορριμμάτων.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη για το Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου περιλαμβάνει επενδύσεις, παρεμβάσεις, δράσεις πάνω σε τρεις άξονες:

1)Δημόσιες επενδύσεις με υπερτοπικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως η μετακίνηση της ΔΕΘ στο ΔΙΠΑΕ, η επέκταση του ΜΕΤΡΟ δυτικά, ο Προαστιακός: Οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες αλλά και όλοι οι φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης οφείλουν συντονισμένα να διεκδικήσουν τις αυτονόητες αναπτυξιακές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, δημόσιες επενδύσεις που θα αντισταθμίζουν το μακροχρόνιο έλλειμμα σε υποδομές και λειτουργίες.

2)Βελτίωση του Αστικού Περιβάλλοντος, προσαρμογή, ανθεκτικότητα, ποιότητα ζωής: Η αξιοποίηση του στρατοπέδου ΖΙΑΚΑ προς όφελος της κοινωνίας, αστικές αναπλάσεις, δεντροφυτεύσεις, πράσινες διαδρομές, πάρκα τσέπης, βελτίωση πεζοδρομίων, κολυμβητήριο, πλατείες βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύουν την ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα του δήμου μας στην αντιμετώπιση των κινδύνων κλιματικής αλλαγής.

Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων για να θωρακιστεί η περιοχή, να περιοριστεί η ευαλωτότητα, να ενισχυθεί η ασφάλεια της ζωής των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Αυστηροποίηση ελέγχων στα ΕΛΠΕ και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και της αέριας μόλυνσης με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών.

3)Κοινωνική συνοχή, Παιδεία και Υγεία: Άμεση ένταξη στις δημόσιες  επενδύσεις και ολοκλήρωση κατά προτεραιότητα 10  σχολικών συγκροτημάτων. Ανάπτυξη κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για τη Τρίτη ηλικία με δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

-Υπάρχουν σκέψεις για εκλογική κάθοδο ή συνεργασία με άλλες δυνάμεις στον δήμο; Ποια είναι η θέση σας απέναντι στην υπάρχουσα δημοτική αρχή;

Η Κίνηση Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου είναι ένα ανοιχτό εγχείρημα που δημιουργήθηκε χωρίς εκλογικό προσανατολισμό ή κομματική ταυτότητα. Στόχος μας είναι να καταγράψουμε προβλήματα, να τα φέρουμε στο φως και να αναζητήσουμε λύσεις μέσα από τον διάλογο με όλους. Δεν έχουμε “κρυφή ατζέντα” ούτε φιλοδοξούμε να υποκαταστήσουμε τους θεσμούς.

Όσο για τη σημερινή δημοτική αρχή, δεν κινούμαστε με αντιπολιτευτική διάθεση. Θέλουμε να συμβάλουμε θετικά, με προτάσεις, με παρουσία και με λόγο, όταν χρειάζεται. Εκεί που συμφωνούμε, θα στηρίζουμε. Εκεί που εντοπίζουμε δυσλειτουργίες, θα τις επισημαίνουμε με καλή πίστη. Η στάση μας δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργατική, πάντα με επίκεντρο το καλό του τόπου μας.

Αυτό που προέχει για εμάς είναι να οικοδομήσουμε μια νέα κουλτούρα συμμετοχής, διαφάνειας και συνεργασίας. Κι αυτό αφορά όλους — διοίκηση, αντιπολίτευση και πολίτες.

-Ποιες είναι οι μέλλουσες βλέψεις της Κίνησης και πώς μπορεί να εμπλακεί ενεργά ο απλός δημότης;

-Η βασική μας επιδίωξη είναι η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωή. Η Κίνηση δεν θέλει να γίνει μια “ομάδα ειδικών” ή μια κλειστή παρέα. Θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν ένας ζωντανός οργανισμός, όπου κάθε δημότης έχει ρόλο, λόγο και φωνή.

Όλοι οι κάτοικοι του Δήμου μπορούν να συμμετέχουν, να φέρνουν τις προτάσεις τους, να συνδιαμορφώνουν τις δράσεις μας. Είμαστε εδώ για να συνδέσουμε ανθρώπους, ιδέες και δυνάμεις με στόχο έναν πιο βιώσιμο, λειτουργικό και ανθρώπινο Δήμο.

Οι μελλοντικές δράσεις μας καθορίζονται μέσα από συζητήσεις, θεματικές ομάδες και δημόσιες συναντήσεις με στόχο να εξειδικεύσουμε περαιτέρω τις προτάσεις που έχουμε θέσει σε δημόσιο διάλογο και να διεκδικήσουμε την επίλυση σύνθετων προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου μας.

Πιστεύουμε ότι ο απλός πολίτης έχει και άποψη και εμπειρία — και ο ρόλος του δεν πρέπει να περιορίζεται στην ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια. Θέλουμε μια διαρκή σχέση συμμετοχής. Κάθε δημότης μπορεί να εμπλακεί με τρόπο που του ταιριάζει: να συμμετάσχει σε ανοιχτές συναντήσεις, να φέρει προτάσεις για τη γειτονιά του, να βοηθήσει σε δράσεις, να συμβάλει στις ομάδες εργασίας.

Loading

Play