Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να στηριχθεί από το κράτος σε ό,τι αφορά την κοινωνική πρόνοια
Τη σημασία του κοινωνικοπρονοιακού πυλώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαχρονικά τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με αφορμή την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κοινωνικές δομές (Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ. Μάλιστα πρότεινε την κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων και τμήματος των λειτουργικών εξόδων αυτών των δομών σε εθνικό επίπεδο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, «η χώρα κρατήθηκε όρθια την περίοδο των μνημονίων μετά το 2011-2012 εξαιτίας των 4.500 δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κοινωνικοπρονοιακός πυλώνας είναι αυτός που κράτησε όρθια την κοινωνία, είναι αυτός που έδινε ένα ευρωπαϊκό πρόσωπο, γιατί όλες αυτές οι δομές, για την προσχολική αγωγή, τα ΑμεΑ,, την Τρίτη Ηλικία, τα ΚΗΦΗ, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κοινωνικά Μαγειρεία απέτρεψαν καταστάσεις ζούγκλας τις οποίες θα ζούσαμε αν δεν υπήρχαν.
»Αυτές οι δομές, με προσωπικό χιλιάδες ικανούς άξιους συνεργάτες με εμπειρία, με πτυχία, με μεταπτυχιακά, με διδακτορικά, είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση όχι μόνο για τη μισθοδοσία αλλά και για το σύνολο των λειτουργικών τους εξόδων. Σήμερα, επειδή ο πρόεδρος κατά καιρούς λέει ότι πάρθηκαν περισσότερα παιδιά, ναι, μπορεί να πάρθηκαν δύο-τρεις χιλιάδες περισσότερα παιδιά στους Βρεφικούς ή στους Παιδικούς Σταθμούς από πέρσι. Η εικόνα, όμως, η συνολική είναι διαφορετική. Τα είχα πει τότε το 2016 στη τότε ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, ότι αυτό το σύστημα το οποίο πάνε να εφαρμόσουν, και το εφάρμοσαν δυστυχώς, θα εξαφανίσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και προσέξτε πόσο δικαιώθηκα, θα πω τα εξής: όταν έγινε το ’16 αυτή η επιλογή, ήταν η τελευταία χρονιά με το παλιό σύστημα που είχαν αντιστοίχιση οι αιτήσεις των οικογενειών με τις διαθέσιμες θέσεις του κάθε δήμου, τότε ήτανε 96% οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 4% οι δομές του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας, για να δείτε πώς καταβρόχθισε ο κερδοσκοπικός τομέας τον δημόσιο, με τα επίσημα στοιχεία τα περσινά: τώρα στο 86% είναι ο ιδιωτικός τομέας που δέχτηκε 45.682 voucher και απορρόφησε 60 εκατομμύρια και μόνο 14%, με 7.406 παιδιά ο δημοτικός τομέας.
Τα δημοτικά ΚΔΑΠ, τα οποία είχαν το 95-96%, κάποτε που απορροφούσαν 60- 70.000 παιδιά, έπεσαν στο 14%. Κάνω μία πρόβλεψη: Αν δεν ανατραπεί αυτό, από τον Σεπτέμβριο, που θα αρχίσει η νέα περίοδος, θα είναι μονοψήφιο στο εξής το ποσοστό των δημοτικών ΚΔΑΠ. Η πρόταση την οποία λέγαμε από τότε αλλά δεν μας ακούγανε, έχοντας το επιχείρημα ότι η όταν είναι στο 70-75% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση επιβάλει όρους ανταγωνιστικούς, άρα θα είναι ο ιδιωτικός τομέας μέσα, σήμερα είναι ελαχιστότατη συμμετοχή την οποία εμείς προκαλέσαμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση.
»Σήμερα, πλέον, έχοντας και τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε τέτοια άνθηση, πρέπει να πάμε σε αυτό το οποίο είχαμε συμφωνήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δημοτικό πρόγραμμα. Έχουμε δημοτικά προγράμματα. Είναι ο νόμος 3106 ο οποίος επιβάλλει τη μεταφορά υποχρεωτικά των δομών αυτών, Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί, Παιδικοί Σταθμοί, και ο 3106 προέβλεπε ότι εσαεί θα μεταφέρονται κάθε χρόνο και οι ανάλογες δαπάνες για την κάλυψη των λειτουργικών. Μπορούμε να πάμε σε πρόγραμμα, λοιπόν, δημοτικό σε εθνικό επίπεδο, το οποίο να καλύπτει τη μισθοδοσία απευθείας στους δήμους. Και ένα ποσοστό λειτουργικών εξόδων επίσης. Μπορούμε να πάμε σε ξεχωριστή δομή με κριτήρια, με διαδικασίες έτσι ώστε να είναι μόνιμες και όχι πάντα εξαρτώμενες από το αν υπάρχει πρόγραμμα, αν υπάρχει η ευρωπαϊκή ή όχι χρηματοδότηση για κάθε δομή και εφόσον αυτές οι δομές μετατραπούν σε μόνιμες δομές που μπορεί να ενσωματωθούν στον οργανισμό του δήμου στο πρότυπο του ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’ χωρίς τα προβλήματά του. Λοιπόν, αυτές είναι οι προτάσεις και τονίζω πως πρέπει να αγωνιστούμε τώρα, γιατί η προκήρυξη θα βγει την επόμενη εβδομάδα. Και να πω ένα παράδειγμα: Οικογένειες με 6-7-8 παιδιά πετιούνται έξω από τα voucher, Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ. Γιατί; Διότι, το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνάει το εισοδηματικό όριο. Μα όταν μια ηρωική οικογένεια, γιατί ηρωικές είναι οι οικογένειες που έχουν οκτώ παιδιά, από τα επιδόματα μόνο πολυτεκνίας που παίρνει άμα δουλεύει και ένας από τους δύο γονείς, είναι λογικό να ξεπερνάει το όριο. Αυτά τα είπα και στον πρωθυπουργό».
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν δεν έχει πυλώνα κοινωνικοπρονοιακό είναι ακρωτηριασμένη. Σε όλη την ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένας από τους δύο-τρεις βασικούς πυλώνες είναι ο κοινωνικοπρονοιακός».