Αναλυτική κάλυψη του 29ου παγκοσμίου συνεδρίου δικαίου και της πρότασης αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας. Περισσότεροι από 300 ομιλητές από 70 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Σάντο Ντομίνγκο, πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, από 4 έως 6 Μαΐου, για να συμμετάσχουν στο 29ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δικαίου (WLC – World Law Congress), το οποίο εστίασε στο θέμα: Νέες γενιές και Κράτος Δικαίου: Διαμορφώνοντας το Μέλλον. Το συνέδριο, που συνδιοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ένωση Νομικών (WJA – World Jurist Association) και το Παγκόσμιο Ίδρυμα Δικαίου (WLF – World Law Foundation), περιλάμβανε και τη συμμετοχή επαγγελματιών από το Μαρόκο.
Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών, η αντιπρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ρακέλ Πένια, ανέδειξε τον ρόλο των νέων και της τεχνολογίας στην επέκταση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της WJA, Χαβιέρ Κρεμάδες, προειδοποίησε για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια δημοκρατία, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, καταδίκασε την αυξανόμενη πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης.
Μεταξύ των συνέδρων, συμμετείχαν διακεκριμένοι νομικοί από το Μαρόκο, όπως η Ζάινα Σαχίμ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Οικονομικής Ανάπτυξης, η οποία σε πάνελ αφιερωμένο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τόνισε τη σύνδεση της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης με την εδαφική ακεραιότητα. Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω των περιφερειακών επιτροπών του μαροκινού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η παρέμβαση επικεντρώθηκε και στο μαροκινό σχέδιο αυτονομίας για τη Δυτική Σαχάρα, το οποίο υποβλήθηκε το 2007 στα Ηνωμένα Έθνη και θεωρείται σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Αναδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αντικατοπτρίζει μια μορφή εσωτερικής αυτοδιάθεσης και δημοκρατικής συμμετοχής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις νομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο Μαρόκο μετά το 2011, επισημαίνοντας τη σημασία της προτεινόμενης αυτονομίας ως βιώσιμη λύση στη διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την απονομή του Παγκόσμιου Βραβείου Ειρήνης και Ελευθερίας 2025 από τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας και τον βασιλιά της Ισπανίας στη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr