80 χρόνια από τη διάσκεψη του Πότσνταμ: Οι αποφάσεις των συμμάχων για την ηττημένη Γερμανία

80 χρόνια από τη διάσκεψη του Πότσνταμ: Οι αποφάσεις των συμμάχων για την ηττημένη Γερμανία

Η διάσκεψη του Πότσνταμ άλλαξε τη μοίρα της μεταπολεμικής Γερμανίας και επηρέασε τις διεθνείς σχέσεις. Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 17 Ιουλίου 1945. Την ημέρα αυτή, με τη ναζιστική Γερμανία να έχει παραδοθεί άνευ όρων, οι ηγέτες των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου—ο Χάρι Τρούμαν (ΗΠΑ), ο Ιωσήφ Στάλιν (ΕΣΣΔ) και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ (Βρετανία)—συναντήθηκαν στο Πότσνταμ, ένα προάστιο του Βερολίνου, προκειμένου να καθορίσουν την επόμενη ημέρα του ηττημένου αυτού κράτους.

Τα κυριότερα θέματα της διάσκεψης περιλάμβαναν τις ζώνες επιρροής μεταξύ των νικητών στη γερμανική επικράτεια, οι οικονομικές επανορθώσεις, καθώς και ο καθορισμός των νέων γερμανικών συνόρων. Η Διάσκεψη του Πότσνταμ ξεκίνησε με τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στραμμένα στο ανάκτορο Σεσίλιενχοφ, όπου οι Σύμμαχοι, για συμβολικούς λόγους, είχαν επιλέξει να διεξαχθούν οι συνομιλίες.

Όπως αναφέρεται, το καλοκαίρι του 1945 ήταν κομβικό, καθώς οι δύο εβδομάδες από τις 17 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου με το κωδικό όνομα Terminal θα καθόριζαν τους όρους για την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις προϋποθέσεις της έναρξης της ψυχροπολεμικής εποχής. Η συμφωνία μεταξύ των τριών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου, ενώ πολλές λεπτομέρειες θα παρέμεναν εκκρεμείς για τη Συνδιάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι το 1946.

Η Γερμανία χωρίστηκε σε δύο ζώνες, με την ανατολική υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης και τη δυτική υπό την επιρροή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ενώ η πόλη του Βερολίνου διαχωρίστηκε αντίστοιχα. Αυτή η διαίρεση οδήγησε στην ίδρυση δύο ξεχωριστών γερμανικών κρατών, της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Στις πρώτες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, άρχισαν να εκδηλώνονται φωνές διαμαρτυρίας από χώρες συμμάχους των μεγάλων δυνάμεων, καθώς πολλές χώρες ένιωθαν ότι οι απαιτήσεις τους για επανορθώσεις δεν είχαν ληφθεί υπόψη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play