Ανακαλύψτε τα καινοτόμα μαχητικά αεροσκάφη της έκτης γενιάς που σχεδιάζονται από μεγάλες δυνάμεις. Η Ευρώπη βρίσκεται σε διαδικασία επανεξοπλισμού, καθώς οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή συνεχίζονται και οι προετοιμασίες για πολεμικές δράσεις στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό ενδέχεται να υποδεικνύουν ότι ένα βίαιο μέλλον είναι πιο κοντά από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν μαχητικά αεροσκάφη εργάζονται εντατικά για τα υπερόπλα της επόμενης ημέρας.
Στις 21 Μαρτίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι το μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών, το F-47, θα κατασκευαστεί από την Boeing, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της αεροδιαστημικής. Αυτό το αεροσκάφος αποτελεί μέρος της σφοδρής παγκόσμιας ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς, με την Κίνα να αποκαλύπτει ένα πρωτότυπο του J-36, ενώ οι Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία αναπτύσσουν από κοινού το Tempest, προγραμματισμένο να τεθεί σε υπηρεσία το 2035. Παράλληλα, οι Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία ελπίζουν να ολοκληρώσουν το Combat Air System (FCAS) μέχρι το 2040.
Τα μαχητικά αεροσκάφη ταξινομούνται ανάλογα με την ηλικία, τα χαρακτηριστικά και την πολυπλοκότητά τους. Οι πρώτες γενιές εμφανίστηκαν στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ενώ τα σύγχρονα F-16 που χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ ανήκουν στην τέταρτη γενιά. Από την άλλη, τα F-35 και F-22, ως αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, διαθέτουν τεχνολογία stealth και προηγμένα συστήματα υπολογιστών.
Τα αεροσκάφη έκτης γενιάς φέρουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως η αυξημένη διάσταση τους. Εικόνες του J-36 και του Tempest αποδεικνύουν ότι αυτά τα αεροσκάφη είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα J-20 της Κίνας και τα ευρωπαϊκά Typhoon ή τα F-35 και F-22. Επίσης, θα διαθέτουν ανώτερα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, αναγνωρίζοντας τις διδάσκαλες που αποκόμισαν από τις στρατηγικές της αεράμυνας στην Ουκρανία.
Η πρόκληση των αποστάσεων έχει αλλάξει δραματικά, με την αύξηση των θανάτων αέρος-αέρος που συμβαίνουν πέρα από την οπτική εμβέλεια να παρατηρείται συνεχώς. Σήμερα, οι πύραυλοι αέρος-αέρος είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις έως και 400 χιλιομέτρων, γεγονός που απαιτεί από τα αεροσκάφη καλύτερους αισθητήρες και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.
Το Tempest και το J-36, με τις εντυπωσιακές τους διαστάσεις, είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν αυτές τις νέες απαιτήσεις. Ο Μπιλ Σουίτμαν, ειδικός σε θέματα αεροπορίας, αναφέρει ότι οι αποστάσεις ανησυχούν ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι βάσεις τους στην Ιαπωνία βρίσκονται κοντά σε σημαντικό αριθμό κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων. Στην περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση, έχουν προγραμματίσει τη διασπορά των αεροσκαφών τους από πιο απομακρυσμένα αεροδρόμια.
Η ανάγκη για αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς προκύπτει και από την τρωτότητα των αεροσκαφών κατά την προσγείωση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες δεξαμενές καυσίμου και λιγότερη αντίσταση για αποδοτικότερη πτήση. Το J-36 έχει χαρακτηριστεί ως «αερομεταφερόμενο καταδρομικό», έτοιμο να ανταγωνιστεί στις νέες συνθήκες του αεροπορικού πολέμου.
Το Tempest, με αναμενόμενα χαρακτηριστικά όπως μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο και περισσότερη δύναμη πυρός, υπόσχεται να επαναστατήσει τον τρόπο που διεξάγεται η αεροπορική μάχη, συνδυάζοντας τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων για τη στρατηγική λήψης αποφάσεων στο πεδίο της μάχης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr