Αυτοκινητοβιομηχανίες εκφράζουν ανησυχίες για τους μη ρεαλιστικούς στόχους της ΕΕ αναφορικά με τις εκπομπές άνθρακα

Αυτοκινητοβιομηχανίες εκφράζουν ανησυχίες για τους μη ρεαλιστικούς στόχους της ΕΕ αναφορικά με τις εκπομπές άνθρακα

Αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν για μη εφικτούς στόχους μείωσης εκπομπών CO2 της ΕΕ έως το 2035. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές εξαρτημάτων εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τα οχήματα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να συναντήσει εκπροσώπους της βιομηχανίας στις 12 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξεταστούν οι προοπτικές του τομέα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις, όπως οι αμερικανικοί δασμοί και ο ανταγωνισμός από την Κίνα στην ηλεκτροκίνηση.

Σε επιστολή τους, οι Όλα Κελένιους, διευθύνων σύμβουλος της Mercedes και πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA), και Ματίας Ζινκ της Schaeffler AG, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Προμηθευτών Αυτοκινητοβιομηχανίας (CLEPA), δήλωσαν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στον στόχο μηδενισμού των καθαρών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι σημερινοί στόχοι είναι ανέφικτοι λόγω της εξάρτησης από την Ασία για τις μπαταρίες και των υψηλών παραγωγικών κόστους.

Η ΕΕ οφείλει να επανεξετάσει τους στόχους της που προβλέπουν μείωση 55% στις εκπομπές CO2 στα ΙΧ και 50% στα βαν έως το 2030, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2021, ενώ μέχρι το 2035, αναμένεται πλήρης απαγόρευση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τα ηλεκτρικά οχήματα κατέχουν σήμερα το 15% της ευρωπαϊκής αγοράς, με τα βαν να αντιστοιχούν στο 9%.

Η επίτευξη αυτών των στόχων θεωρείται, σύμφωνα με τις επιστολές, ανέφικτη, και οι κανονισμοί και κυρώσεις δεν πρόκειται να επιταχύνουν τη μετάβαση. Οι βιομηχανίες επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει χώρος για υβριδικά (plug-in) οχήματα, αποδοτικά οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, καθώς και τη χρήση υδρογόνου και αποανθρακοποιημένων καυσίμων. Οι δύο ενώσεις ζητούν επιπλέον την αναθεώρηση των κανονισμών που αφορούν τα φορτηγά και τα λεωφορεία.

Μέσα στο Μάρτιο, η ΕΕ συμφώνησε να παρέχει περισσότερη προθεσμία στις αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να συμμορφωθούν με τους στόχους μείωσης CO2, οι οποίοι αρχικά είχαν τεθεί για το 2025. Εν τω μεταξύ, μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο ανήκει και η φον ντερ Λάιεν, προτείνουν την ανάκληση της απαγόρευσης νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play