Αυξάνονται οι ιδιωτικές δημοπρασίες: ποιοι αναζητούν την απομόνωση

Αυξάνονται οι ιδιωτικές δημοπρασίες: ποιοι αναζητούν την απομόνωση

Οι ιδιωτικές δημοπρασίες αποκτούν δημοτικότητα, καθώς οι συλλέκτες επιζητούν την ιδιωτικότητα στην αγορά τέχνης. Πολλοί συλλέκτες τέχνης επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους όσον αφορά τα έργα που αποκτούν και τις τιμές που πληρώνουν. Ωστόσο, αυτή η επιθυμία συγκρούεται με τη δημόσια φύση των δημοπρασιών, όπου οι τιμές γίνονται αμέσως γνωστές. Οι ιδιωτικές δημοπρασίες μόνο με πρόσκληση, στις οποίες επιλεγμένες ομάδες δισεκατομμυριούχων καλούνται να υποβάλουν προσφορές για ακριβά έργα, έχουν αναδειχθεί ως μια ελκυστική εναλλακτική για τους συλλέκτες που θέλουν να αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Αυτή η καινοτόμος μορφή δημοπρασίας έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι δημόσιες δημοπρασίες δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι η συμμετοχή σε δημόσιες δημοπρασίες έχει μειωθεί, ιδιαίτερα από την Ασία. Μια προτομή του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, αξίας πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια, δεν πωλήθηκε στον οίκο Sotheby’s τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση των ιδιωτικών δημοπρασιών σχετίζεται και με την απροθυμία των συλλεκτών να ταξιδέψουν σε δημόσιες πωλήσεις μετά την πανδημία. Ένας συλλέκτης ανέφερε: Η Covid άλλαξε την κατάσταση – οι δημοπρασίες δεν επέστρεψαν ποτέ στην κανονικότητά τους.

Όταν ο Μάικλ Τσάου επιθυμούσε να πουλήσει το Πορτρέτο του George Dyer του Φράνσις Μπέικον, ζήτησε από την γκαλερί Lévy Gorvy Dayan να διοργανώσει μια ιδιωτική δημοπρασία μόνο για προσκεκλημένους. Αυτή η πώληση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, άρχισε από 50 εκατομμύρια δολάρια και περιλάμβανε έναν Ισραηλινό μεγιστάνα. Η ταυτότητα του πωλητή παρέμεινε μυστική.

Οι δημόσιες δημοπρασίες συνεχίζουν να χάνουν έδαφος, με πωλήσεις να μειώνονται κατά 20% το 2024, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, όπως καταγράφει η Έκθεση Αγοράς Τέχνης Art Basel/UBS. Οι πλειοδότες που επιθυμούν αποκλειστικότητα υποχρεώνονται σε συμφωνίες εμπιστευτικότητας, γεγονός που ενισχύει την ιδέα της ιδιωτικότητας στην αγορά τέχνης.

Η επιθυμία για ιδιωτικότητα ενδέχεται να προέρχεται από την αμηχανία οικονομικών αναγκών, την επιθυμία να απαλλαγούν από αμφισβητούμενα έργα ή απλώς από διακριτικότητα. Οι διοργανωτές ιδιωτικών δημοπρασιών εξερευνούν νέους τρόπους διεξαγωγής, με ορισμένες περιπτώσεις να περιλαμβάνουν την φυσική παρακολούθηση των έργων τέχνης σε αποθήκες.

Ο Λόιτς Γκουζέρ, ιδρυτής της Fair Warning, δήλωσε ότι οι ιδιωτικές δημοπρασίες προσφέρουν την κατάλληλη εμπιστευτικότητα σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό στις προσφορές, επισημαίνοντας ότι αναπτύσσουν τεχνολογία για σκοτεινές δημοπρασίες μόνο για προσκεκλημένους πλειοδότες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play