Αύξηση φορολογικών εσόδων στα 22,1 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους

Αύξηση φορολογικών εσόδων στα 22,1 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους

Η Ελλάδα καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση φορολογικών εσόδων, με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2025. Το δημόσιο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας παρουσίασε εξαιρετική απόδοση τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, με τα φορολογικά έσοδα και τους προϋπολογισμούς να ξεπερνούν τις προσδοκίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 22,1 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2025—αυξημένα κατά 1,455 δισεκατομμύρια ευρώ ή 7% σε σύγκριση με τον στόχο. Η υπουργική ανακοίνωση επισημαίνει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη δυναμική είσπραξης φόρων της τρέχουσας χρονιάς, όπως ο ΦΠΑ και ο εταιρικός φόρος. Σημαντική επίσης ήταν η αύξηση των πληρωμών φόρου εισοδήματος από το προηγούμενο έτος, καθώς και η πρώιμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων που άρχισε στα μέσα Μαρτίου, επιταχύνοντας τις εισπράξεις.

Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 5,165 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο των 1,973 δισεκατομμυρίων ευρώ και καλύτερο από το πλεόνασμα 3,282 δισεκατομμυρίων ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Αν υπολογιστεί σε τροποποιημένη βάση ταμειακής ροής, η συνολική ισορροπία του κρατικού προϋπολογισμού εμφάνισε πλεόνασμα 1,866 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερβαίνοντας το αναμενόμενο έλλειμμα των 1,357 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ορισμένοι παράγοντες, όπως οι αναβολές στις τακτικές και επενδυτικές πληρωμές, συνολικού ύψους σχεδόν 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και οι ανακατατάξεις εσόδων, επηρεάζουν την δημοσιονομική εικόνα, αλλά δεν αλλοιώνουν το συνολικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23,07 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 244 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό περιλαμβάνει μια δημοσιονομικά ουδέτερη συναλλαγή ύψους 784,8 εκατομμυρίων ευρώ που σχετίζεται με τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Εξαιρώντας αυτό και άλλα ζητήματα χρονολογίας, όπως οι καθυστερημένες ροές κονδυλίων από την ΕΕ, η καθαρή αύξηση εσόδων εκτιμάται ότι είναι 1,59 δισεκατομμύρια ευρώ ή 7,4% πάνω από τον στόχο.

Μόνο τον Απρίλιο, τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν μια ελαφρά πτώση, φτάνοντας τα 5,28 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 5,4% κάτω από τον στόχο, λόγω καθυστερήσεων στη συλλογή κονδυλίων της ΕΕ και πρόωρης συλλογής ορισμένων φόρων τον Μάρτιο. Ωστόσο, τα έσοδα που σχετίζονται με επενδύσεις υπερέβησαν τους μηνιαίους στόχους. Οι κρατικές δαπάνες από Ιανουάριο έως Απρίλιο ανήλθαν σε 21,21 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 2,98 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό και κατά 1,58 δισεκατομμύρια ευρώ από την ίδια περίοδο το 2024. Αυτό οφείλεται κυρίως σε καθυστερημένες μεταφορές πληρωμών προς δημόσιες οντότητες και καθυστερημένες αμυντικές και επενδυτικές δαπάνες.

Σημαντικές επισημάνσεις δαπανών περιλαμβάνουν:

– 461 εκατομμύρια ευρώ για νοσοκομεία και το Υπουργείο Υγείας.

– 400 εκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις δημόσιων οργανισμών (τομέας ηλεκτρισμού).

– 173 εκατομμύρια ευρώ για την εθνική προμήθεια φαρμάκων.

– 119 εκατομμύρια ευρώ για τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες.

– 92 εκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play