ΗΠΑ και Ιράν προχωρούν σε θετικές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη μείωση κυρώσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν ολοκλήρωσαν χθες, Κυριακή, τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μούσκατ. Αν και δεν ανακοινώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία. Η διαπραγμάτευση επικεντρώθηκε στην αντίθεση της Ουάσιγκτον για τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει πως δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμό σε αυτό το θέμα.
Η τρέχουσα διαδικασία προετοιμάζει το έδαφος για την επικείμενη περιοδεία του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, που θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από 13 έως 16 Μαΐου. Ο Αμπάς Αραγτσί σημείωσε ότι οι τρέχουσες συνομιλίες είναι πολύ πιο σοβαρές από τις προηγούμενες και προχωρούν χωρίς περιστροφές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ιράν διατυπώνει προτάσεις για περιορισμό του επιπέδου εμπλουτισμού ουρανίου, προκειμένου να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στις συνομιλίες. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ενθαρρυμένες από τα αποτελέσματα και προσβλέπουν στην επόμενη συνάντηση.
Οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου, έχουν ως στόχο να επιτευχθεί νέα συμφωνία που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη συνεχίζει να αρνείται την επιδίωξη αυτού του στόχου. Η χώρα έχει ήδη αυξήσει την εμπλουτισμένη ουσία στο 60%, πολύ πάνω από το ανώτατο όριο της διεθνούς συμφωνίας του 2015, αλλά κάτω από το 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Η Ιρανική πλευρά ζητά την άρση των κυρώσεων και την αναγνώριση του δικαιώματός της να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. Οι δηλώσεις του αμερικανού απεσταλμένου ότι η Ουάσιγκτον εναντιώνεται σε οποιονδήποτε εμπλουτισμό προσθέτουν πίεση στις διαπραγματεύσεις.
Εν μέσω αυτής της διαρκούς πίεσης, οι δυτικές δυνάμεις, και ειδικά το Ισραήλ, ανησυχούν για την πιθανότητα η Ιρανική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θεωρώντας την πιο επικίνδυνη απειλή στην περιοχή. Η Ιρανική κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει ότι δεν θα αποκηρύξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, διαμηνύοντας ότι η απαίτηση για διάλυση των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι απαράδεκτη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr