Η φυλακή Αλκατράζ, η επαναλειτουργία της και η ζωή των κρατούμενων αναδεικνύουν την σκληρή πραγματικότητα του σωφρονιστικού συστήματος. Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεση του να επαναλειτουργήσει τις φυλακές του Αλκατράζ, αναφέροντας ότι αυτός ο στόχος αποσκοπεί στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας που μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει δώσει εντολή στη Διεύθυνση Ομοσπονδιακών Φυλακών, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να συνεργαστούν με το FBI πάνω στην ιδέα του. Ο Τραμπ ανέφερε ότι η φυλακή θα στεγάσει τους πιο αδίστακτους εγκληματίες, προκειμένου να μην αισθανόμαστε πλέον όμηροι εγκληματιών και να απομακρυνθούν όσοι παρανόμως έχουν εισέλθει στη χώρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η επαναλειτουργία της φυλακής θα αποτελεί σύμβολο του νόμου, της τάξης και της δικαιοσύνης.
Η ιστορία του Αλκατράζ ξεκινά με την ίδρυση του ως στρατιωτικού οχυρού το 1850. Το νησί, που παλαιότερα υπηρέτησε ως αμυντική βάση κατά τη διάρκεια του χρυσού πυρετού, εξελίχθηκε σε φυλακή το 1868, ενώ από το 1934 λειτουργούσε ως ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας. Σε αυτό το διάστημα, φιλοξένησε διαβόητους εγκληματίες, όπως ο Αλ Καπόνε και ο Ρόμπερτ Στράουντ.
Η καθημερινότητα για τους κρατούμενους στο Αλκατράζ ήταν σκληρή, καθώς υπήρχαν περιορισμένα δικαιώματα και οι τιμωρίες για κακή συμπεριφορά ήταν αυστηρές. Εντούτοις, η φυλακή επανειλημμένα αποτέλεσε σημείο απόπειρας αποδράσεων, με την πιο γνωστή να πραγματοποιείται το 1962, όταν τρεις κρατούμενοι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην αμερικανική ιστορία.
Το Αλκατράζ, που έκλεισε το 1963 λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας, έχει μετατραπεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Πηγή περιεχομένου: in.gr