Αμερικανική οικονομία: Οι συνέπειες της αντιπαράθεσης Τραμπ με τα πανεπιστήμια και ο κίνδυνος του brain drain

Αμερικανική οικονομία: Οι συνέπειες της αντιπαράθεσης Τραμπ με τα πανεπιστήμια και ο κίνδυνος του brain drain

Η αμερικανική οικονομία απειλείται από την διαρροή εγκεφάλων εξαιτίας των πολιτικών του Τραμπ. Η αμερικανική οικονομία έχει ιστορικά εξαρτηθεί από τη μετανάστευση και την τεχνολογική πρόοδο. Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από τη διαρροή εγκεφάλων, με επιστήμονες που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξή της να εγκαταλείπουν τη χώρα. Οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση πλήττουν μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών και επιστημόνων. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ανοιχτή σύγκρουση του πρώην προεδρικού γραφείου με τα πανεπιστήμια, που προκλήθηκε από τις κινητοποιήσεις εναντίον των πολιτικών του Ισραήλ. Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πανεπιστημίων και την απώλεια πολύτιμων συνεργατών, με τους φοιτητές να μένουν αβοήθητοι, παρά τις προσπάθειες των ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, μεταξύ 1990 και 2016, οι μετανάστες είχαν καθοριστικό ρόλο, καταθέτοντας το 23% των αμερικανικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 36% αν συμπεριληφθούν οι συνεργασίες μεταξύ μεταναστών και γηγενών επιστημόνων. Το Bloomberg παραλληλίζει την κατάσταση με την Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η διαρροή εγκεφάλων έχει ιστορικές προεκτάσεις.

Η στρατηγική που ακολουθείται στις ΗΠΑ ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς οι περικοπές στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και οι περιορισμοί για τους φοιτητές οδηγούν σε απολύσεις και φυγή επιστημόνων προς άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη. Ανάλογα παραδείγματα, όπως το Brexit, αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές περιορισμού της μετανάστευσης επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κίνα, επενδύοντας στην επιστήμη και την εκπαίδευση, αντιστρέφει την κατάσταση του brain drain και καταγράφει αύξηση των επιστημόνων της, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά κατατάσσονται στα κορυφαία ιδρύματα παγκοσμίως, γεγονός που αποδεικνύει τη ραγδαία πρόοδο της Κίνας στην τεχνολογία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play