Ανακάλυψη ανατρέπει τη γνώση μας για τη διατροφή των Νεάντερταλ και τη ζωή τους πριν από 125.000 χρόνια. Οι Νεάντερταλ που κατοικούσαν στη Γερμανία πριν από 125.000 χρόνια προχωρούσαν σε μια εξαιρετικά εξελιγμένη μέθοδο διατροφής, απομονώνοντας το λίπος από τα οστά ζώων μέσω βρασμού, ανακαλύπτει νέα μελέτη. Αυτή η πρακτική, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι ανήκει μόνο στους σύγχρονους ανθρώπους για τουλάχιστον 28.000 χρόνια, αποκαλύπτει την πρωτοτυπία των Νεάντερταλ. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό Science Advances, υπογραμμίζει τη σημασία του λίπους ως σημαντική πηγή θερμίδων για τους προϊστορικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, οι οποίοι δεν ήσαν αποκλειστικά κρεατοφάγοι.
Το λίπος από το μεδούλι των οστών, ιδιαίτερα πολύτιμο κατά τους χειμερινούς μήνες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση τους, ιδιαίτερα όταν οι καρποί ήταν σπάνιοι και οι θηράματα αδυνατούσαν. Η κατανάλωση κρέατος, ενώ παρέχει ενέργεια, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση λόγω υπερβολικής πρωτεΐνης, κάτι που οι Νεάντερταλ προσπαθούσαν να αποφύγουν.
Η ανασκαφή στο Νόιμαρκ-Νορντ, που ολοκληρώθηκε το 2009, έφερε στο φως 120.000 θραύσματα οστών και 16.000 λίθινα εργαλεία, επιβεβαιώνοντας την πολύπλοκη διατροφική στρατηγική τους. Τα ευρήματα, όπως φουντούκια και βελανίδια, υποδεικνύουν ότι η διατροφή τους ενδεχομένως εμπλουτιζόταν με φυτά, καταρρίπτοντας στερεότυπες αντιλήψεις για τη ζωή και τις συνήθειες των Νεάντερταλ, οι οποίοι έζησαν στην Ευρασία για περίπου 400.000 χρόνια προτού εξαφανιστούν μυστηριωδώς 40.000 χρόνια πριν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr