Η ανακάλυψη του πλανήτη νάνου 2017 OF201 προσφέρει νέες προοπτικές για τη μελέτη του Ηλιακού Συστήματος. Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σώμα, το οποίο είναι δύσκολο να διακριθεί από τα επίγεια τηλεσκόπια, φαίνεται ότι είναι ένας μικρός ξάδελφος του Πλούτωνα, ο οποίος απαιτεί 25.000 χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το αντικείμενο, γνωστό ως 2017 OF201, εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 700 χιλιομέτρων, αρκετά μεγάλο για να χαρακτηριστεί πλανήτης νάνος, όπως ο Πλούτωνας. Σήμερα, βρίσκεται σε απόσταση 90 αστρονομικών μονάδων από τη Γη, δηλαδή 90 φορές πιο μακριά από ό,τι η Γη από τον Ήλιο.
Η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε επίσημα από τη Διεθνή Ένωση Αστρονομίας στις 21 Μαΐου και περιγράφεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σε προδημοσίευση στο ηλεκτρονικό αποθετήριο arXiv. Η 2017 OF201 ανακαλύφθηκε μέσω αναδρομικής ανάλυσης εικόνων που είχαν συλλεχθεί από δύο επίγεια τηλεσκόπια, κατατάσσοντάς την στα υπερποσειδώνια αντικείμενα. Το αντικείμενο αυτό διακρίνεται λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους του και της έντονα ελλειπτικής τροχιάς του.
Καθώς προσεγγίζει το αφήλιο, το πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του, το 2017 OF201 φτάνει σε απόσταση 1.600 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο, γεγονός που το τοποθετεί ουσιαστικά έξω από το Ηλιακό Σύστημα. Στο πλησιέστερο σημείο του προς τον Ήλιο, το περιήλιο, η απόσταση μειώνεται στις 44,5 αστρονομικές μονάδες, περίπου όσο απέχει ο Πλούτωνας από το μητρικό μας άστρο.
Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη εκτιμούν ότι ο πλανήτης νάνος πιθανότατα σχηματίστηκε πιο κοντά στον Ήλιο και μετακινήθηκε προς τα έξω λόγω της βαρυτικής επιρροής άλλων σωμάτων. Σύμφωνα με τον Σιχάο Τσενγκ του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Νιου Τζέρσι, πρέπει να πέρασε σε μικρή απόσταση από έναν γιγάντιο πλανήτη, ο οποίος το εκτίναξε σε μια πιο πλατιά τροχιά.
Οι τροχιές πολλών υπερποσειδώνιων αντικειμένων δείχνουν έναν ιδιαίτερο προσανατολισμό που έχει θεωρηθεί ένδειξη της βαρυτικής επίδρασης ενός άγνωστου μεγάλου πλανήτη, γνωστού ως Πλανήτη 9 ή Πλανήτη Χ. Ωστόσο, η τροχιά του 2017 OF201 δεν υποστηρίζει αυτή την υπόθεση. Επιπλέον, προσομοιώσεις έχουν δείξει ότι η βαρυτική επιρροή του υποθετικού Πλανήτη 9 θα εκτόξευε το αντικείμενο εκτός του Ηλιακού Συστήματος σε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια. Χωρίς αυτή την επίδραση, η τροχιά του 2017 OF201 παραμένει σταθερή.
Σύμφωνα με τον Τσενγκ, σίγουρα δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν την ύπαρξη του Πλανήτη 9. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες σώματα αυτού του μεγέθους που περιμένουν να ανακαλυφθούν στις εσχατιές του Ηλιακού Συστήματος. Εφόσον η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, το 2017 OF201 θα γίνει ο έκτος πλανήτης νάνος που έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Αστρονομίας, μετά τον Πλούτωνα, την Έριδα, τη Χαουμέμα, τον Μακεμάκε και τη Δήμητρα. Όλοι αυτοί είναι υπερποσειδώνια αντικείμενα, εκτός της Δήμητρας, η οποία κινείται στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr