Ανακαλύφθηκε στην Οχρίδα ο αρχαιότερος παραλίμνιος οικισμός στην Ευρώπη

Ανακαλύφθηκε στην Οχρίδα ο αρχαιότερος παραλίμνιος οικισμός στην Ευρώπη

Ανακαλύψεις στην Οχρίδα αποκαλύπτουν τον αρχαιότερο παραλίμνιο οικισμό στην Ευρώπη, ηλικίας 6-8 χιλιάδων ετών. Ξύλινοι πάσσαλοι, που ήρθαν στο φως στην λίμνη Οχρίδα στην Αλβανία, αποτελούν τα βυθισμένα απομεινάρια ενός προϊστορικού οικισμού που χρονολογείται από 6 έως 8 χιλιάδες χρόνια, κατατάσσοντάς τον ως τον αρχαιότερο παραλίμνιο οικισμό στην Ευρώπη. Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από Ελβετούς και Αλβανούς αρχαιολόγους, εργάζεται καθημερινά σε βάθος τριών μέτρων για την ανάκτηση των πασσάλων, οι οποίοι στήριζαν τα σπίτια του οικισμού. Παράλληλα, συλλέγονται οστά ζώων, χάλκινα αντικείμενα και πήλινα αγγεία με χαραγμένα σχέδια, υποδεικνύοντας ότι η κοινότητα αποτελούνταν από δεκάδες ή εκατοντάδες κατοίκους που ασχολούνταν με το κυνήγι, την αλιεία και κυρίως με τη γεωργία.

Η περιοχή της υποβρύχιας ανασκαφής έχει καταγραφεί σε εικόνα από drone (Reuters). Η καλή συντήρηση του οργανικού υλικού, λόγω της υποβρύχιας θέσης του, επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν τις διατροφικές συνήθειες και τις καλλιέργειες αυτών των ανθρώπων, όπως δήλωσε ο Άλμπερτ Χάφνερ του Πανεπιστημίου της Βέρνης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η Οχρίδα, την οποία μοιράζονται η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι η αρχαιότερη λίμνη της Ευρώπης, με ηλικία άνω του ενός εκατομμυρίου ετών. Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι παραλίμνιοι οικισμοί της περιοχής είναι τουλάχιστον μισή χιλιετία αρχαιότεροι από άλλες γνωστές κοινότητες στους Άλπεις και τη Μεσόγειο. Τα ξύλινα στοιχεία χρονολογήθηκαν με μεθόδους άνθρακα-14 και δενδροχρονολόγησης, που στηρίζεται στη μέτρηση των δακτυλίων ανάπτυξης των δέντρων. Ο οικισμός εκτιμάται ότι εκτεινόταν σε περίπου 60 στρέμματα, ωστόσο, προς το παρόν έχει εξερευνηθεί μόνο το 1% του, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι αναμένουν ότι μια πλήρης έρευνα θα απαιτήσει δεκαετίες.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play