Ανακαλύψεις γεωλογικών σχηματισμών στην Ελλάδα για αποθήκευση υδρογόνου και CO2

Ανακαλύψεις γεωλογικών σχηματισμών στην Ελλάδα για αποθήκευση υδρογόνου και CO2

Ελληνες επιστήμονες εντοπίζουν γεωλογικούς σχηματισμούς για αποθήκευση υδρογόνου και CO2, συμβάλλοντας στη μετάβαση προς το net zero. Φυσικές δεξαμενές για την αποθήκευση υδρογόνου, που βρίσκονται σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και η Αιτωλοακαρνανία, έχουν εντοπιστεί από Έλληνες επιστήμονες. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να υποστηρίξουν τη μετάβαση προς το net zero έως το 2050, προωθώντας τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Η ανάγκη για κατάλληλους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, και οι γεωλογικοί σχηματισμοί μπορούν να προσφέρουν λύσεις.

Σύμφωνα με μελέτες από ειδικούς της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), καθώς και των Τμημάτων Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών, οι αλατούχες κοιλότητες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την αποθήκευση υδρογόνου. Ειδικότερα, η ικανότητα αποθήκευσης υδρογόνου στα νησιά Κέρκυρα και Κεφαλλονιά προσδιορίστηκε γύρω από 53.200 MWh, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 6.770 νοικοκυριών. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί και κατάλληλοι χώροι για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Η μελέτη κατέδειξε την καταλληλότητα γεωλογικών σχηματισμών για την αποθήκευση CO2, ενδυναμώνοντας τις προοπτικές της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι γεωλογικοί χώροι που εξετάστηκαν μπορεί να προσφέρουν ασφαλή και αποδοτική αποθήκευση, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play