Ανακατατάξεις πλούτου στην Ευρώπη το 2024, σύμφωνα με την UBS: Ανάλυση νικητών και ηττημένων σε όλη την ήπειρο. Η καθαρή περιουσία των πολιτών στην Ευρώπη παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, επηρεαζόμενη από διάφορους παράγοντες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Πλούτου 2025 της UBS, τα στοιχεία αποκαλύπτουν σημαντικές μεταβολές στον πλούτο ανά ενήλικα, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Τα δεδομένα δείχνουν μια σαφή εικόνα για το ποιοι ευνοήθηκαν και ποιοι αντιμετώπισαν απώλειες κατά την περίοδο 2023-2024.
Η Ουγγαρία κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην αύξηση του πραγματικού διάμεσου πλούτου με εντυπωσιακή άνοδο 18,6%. Ακολουθούν η Λιθουανία με 16,9% και η Σουηδία με 15,3%. Αντίθετα, η Ελλάδα παρουσίασε μια πιο μετριοπαθή αύξηση του πλούτου κατά 8,9%, καταγράφοντας χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αξιοσημείωτη είναι και η εικόνα εκτός Ευρώπης, με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν αύξηση 45,8% και τη Ρωσία 35,1%. Στην αντίπερα όχθη, η Τουρκία καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση στον πλούτο των πολιτών της, με -20,9%. Σημαντική είναι η παρατήρηση του καθηγητή Hakan Kara, ο οποίος αναφέρει ότι η κατανόηση αυτής της τάσης απαιτεί εις βάθος ανάλυση των τελευταίων πέντε χρόνων.
Η έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία της διάμεσου τιμής ως πιο αξιόπιστου δείκτη της οικονομικής ευημερίας. Η UBS καταγράφει τις τάσεις που υποδεικνύουν την αυξανόμενη πόλωση του πλούτου, εντός και εκτός χωρών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές που θα ενισχύσουν τον πλούτο των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr