Ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό ελαιόλαδο, εστιάζοντας σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ο Όμηρος, ο οποίος πρώτος αποκάλεσε το ελαιόλαδο «υγρό χρυσό», επιβεβαιώνει τη σημασία αυτού του προϊόντος στην ελληνική ιστορία και κουλτούρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ελληνική ελαιοπαραγωγή διανύει μια κρίσιμη φάση, αντιμετωπίζοντας σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα και την κλοπή. Το ελαιόλαδο σήμερα αποτελεί το 25% της συνολικής γεωργίας της χώρας και περίπου το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Οι Έλληνες καταναλώνουν περίπου 5 γαλόνια ελαιολάδου ετησίως, σχεδόν 10 φορές περισσότερα από τον μέσο Αμερικανό.
Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές συνέπειες για την ελαιοκαλλιέργεια, με τις θερμοκρασίες να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι αγρότες τώρα αναγκάζονται να εφαρμόζουν άρδευση για πρώτη φορά, κάτι που αυξάνει το κόστος καλλιέργειας. Η καταστροφή που προκλήθηκε από τις πρόσφατες πυρκαγιές και η αύξηση των κλοπών ελαιολάδου έχουν προσθέσει περαιτέρω πίεση στον τομέα, ο οποίος ιστορικά υπήρξε πηγή εισοδήματος και πολιτισμού για την Ελλάδα.
Ο καθηγητής Προκόπιος Μαγιάτης αναφέρει ότι οι διακυμάνσεις των θερμοκρασιών έχουν κάνει τη συγκομιδή της ελιάς το 2023-24 εξαιρετικά δύσκολη, με πολλούς αγρότες να αποφασίζουν να μην συλλέξουν τις ελιές τους. Η αύξηση των τιμών του ελαιολάδου και η ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους είναι επίσης προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr