Ανακαλύπτοντας τα ανεξήγητα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης. Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί μια περίπλοκη μηχανή, των οποίων τα πολλά μέρη – από τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες των κυττάρων μας έως τα άκρα, τα μάτια, το συκώτι και τον εγκέφαλο – έχουν διαμορφωθεί μέσω συνεχών αλλαγών και ανατροπών στην πορεία των τεσσάρων δισεκατομμυρίων χρόνων της εξέλιξης. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν γιατί εξελιχθήκαμε σε αυτή τη συγκεκριμένη μορφή. Αυτό το ερώτημα περιλαμβάνει απορίες όπως γιατί μόνο οι άνθρωποι διαθέτουν πηγούνι ή γιατί οι όρχεις μας είναι τριπλάσιοι από αυτούς του γορίλα αλλά πέντε φορές μικρότεροι από αυτούς του χιμπατζή. Όπως αναφέρει στο νέο του βιβλίο Το δέντρο της ζωής ο εξελικτικός βιολόγος Max Telford, έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε απαντήσεις σε μερικά από αυτά τα ερωτήματα, όπως αναφέρει άρθρο του στο BBC.
Η ιστορία της εξέλιξης μας ενημερώνει για το πώς, ξεκινώντας από απλά αρχικά στάδια, δημιουργήθηκε κάθε είδος και πώς προστέθηκαν τα διάφορα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν τα ζωντανά όντα. Αναρριχώντας στο εξελικτικό δέντρο της ζωής, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα ελικοειδές μονοπάτι που αποκαλύπτει τη σειρά με την οποία εμφανίστηκαν τα μέρη του σώματός μας. Για παράδειγμα, οι ομάδες ειδών που μοιραζόμαστε αποκαλύπτουν τη διαδρομή μέσω της οποίας εξελίχθηκαν τα διάφορα χαρακτηριστικά μας, από το σώμα και το έντερο, μέχρι τη σπονδυλική στήλη και τα άκρα.
Η συγκλίνουσα εξέλιξη, όπου ένα χαρακτηριστικό εξελίσσεται περισσότερες από μία φορές σε διαφορετικά κλάδους του δέντρου της ζωής, μας επιτρέπει να μελετήσουμε ειδικά το γιατί εξελίχθηκαν συγκεκριμένα μέρη του σώματός μας. Στην περίπτωση των όρχεων, παρατηρείται μια ιδιαίτερη συσχέτιση με την αναπαραγωγική στρατηγική των ειδών. Οι μεγαλύτεροι όρχεις συνδέονται με πολυγαμικές συμπεριφορές, σε αντίθεση με τις μονογαμικές που χαρακτηρίζονται από μικρότερα μεγέθη.
Όσον αφορά το ανθρώπινο πηγούνι, το ζήτημα της εξέλιξής του παραμένει ασαφές. Μπορεί να έχει εξελιχθεί για να ενισχύσει τη σιαγόνα ή να τονίσει την παρουσία μιας γενειάδας, ή ακόμη και ως υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Παρά τη πλούσια γκάμα πιθανών εξηγήσεων, η απουσία συγκλίνουσας εξέλιξης καθιστά δύσκολη τη δοκιμή αυτών των υποθέσεων στην πράξη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr