Αναλύουμε την ανεργία των αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ευρώπη και την ιδιαίτερη περίπτωση της Τουρκίας το 2024. Σε όλη την Ευρώπη, παρατηρείται ότι το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλότερο για τους πτυχιούχους πανεπιστημίου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική εξαίρεση για το 2024: η Τουρκία. Σύμφωνα με το Euronews, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου στην Τουρκία αντιμετωπίζουν υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον γενικό πληθυσμό. Οι τάσεις αυτές διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη, καθιστώντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση έναν παράγοντα που ενδέχεται να επηρεάσει την αγορά εργασίας διαφορετικά ανά περιοχή.
Το 2024, η ανεργία στην Ευρώπη κυμαίνεται από 2,6% στην Τσεχία έως 11,4% στην Ισπανία, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 5,9%. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται χώρες όπως η Ελλάδα (10,1%) και η Τουρκία (8,8%), όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερα από το μέσο όρο. Αντίθετα, χώρες όπως η Πολωνία και η Μάλτα καταγράφουν ποσοστά κάτω του 4%.
Μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίου, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας περιλαμβάνουν την Τουρκία (9,2%) και την Ελλάδα (7,3%). Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα το 2024 όπου οι απόφοιτοι πανεπιστημίου έχουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από τον γενικό πληθυσμό, με μια διαφορά -0,4 ποσοστιαίων μονάδων.
Η κατάσταση αυτή, καθώς και η συνεχής αύξηση των φοιτητών, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα και τη συνάφεια των πτυχίων στην αγορά εργασίας. Ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη προτεραιότητας στην ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η ταχεία αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων ενδέχεται να έχει υπονομεύσει τα προηγούμενα οφέλη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Τουρκία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr