Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν την διεξαγωγή του Μουντιάλ 2026, προκαλώντας αναθεώρηση των αγώνων. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ανησυχίες για τις συνθήκες διεξαγωγής της επόμενης Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Διοργάνωσης το καλοκαίρι του 2026 κλιμακώνονται. Η διοργάνωση, προγραμματισμένη από 11 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου, ενδέχεται να οδηγήσει τη FIFA σε επανεξέταση των ωρών έναρξης των αγώνων. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν αποκλείεται το σενάριο ο τελικός να διεξαχθεί νωρίς το πρωί, στις 9 π.μ., προκειμένου να προστατευτούν οι παίκτες και οι φίλαθλοι από τις επικίνδυνες θερμοκρασίες.
Η δημόσια παρέμβαση του καθηγητή Μάικ Τίπτον από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ειδικού στις επιπτώσεις των ακραίων θερμοκρασιών, φωτίζει τις ανησυχίες των επιστημόνων. Όπως αναφέρει, για λόγους υγείας και απόδοσης, οι αγώνες θα έπρεπε να ξεκινούν νωρίτερα. Αν και μια πιο δροσερή περίοδος θα ήταν προτιμητέα – όπως συνέβη στο Κατάρ το 2022 – οι καθορισμένες ημερομηνίες καθιστούν αυτό το ενδεχόμενο ανέφικτο.
Η προειδοποίηση του Τίπτον είναι σαφής: οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τους διαιτητές, το προσωπικό και το κοινό, το οποίο ενδέχεται να μην έχει την ίδια φυσική κατάσταση. Η αδιαφορία προς τις επιστημονικές προειδοποιήσεις μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, τονίζει ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι η FIFA φέρει την ευθύνη για την οργάνωση των αγώνων της με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Μάλιστα, προτείνει τη διεξαγωγή των αγώνων σε τέσσερα δεκαπεντάλεπτα, αντί για τα δύο παραδοσιακά ημίχρονα.
Η έρευνα συνεχίζεται. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, 14 από τα 16 στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ 2026 βρίσκονται σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν επικίνδυνα επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την επείγουσα ανάγκη για δράση από τους διοργανωτές. Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον κόσμο του ποδοσφαίρου, και η FIFA καλείται να προσφέρει πειστικές λύσεις για την ασφάλεια των αγώνων και τη βιωσιμότητα των μελλοντικών αθλητικών διοργανώσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr