Ανησυχητικά επίπεδα μολύβδου ανιχνεύονται σε συμπληρώματα πρωτεΐνης σε σκόνη

Ανησυχητικά επίπεδα μολύβδου ανιχνεύονται σε συμπληρώματα πρωτεΐνης σε σκόνη

Ανησυχία για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σε σκόνη λόγω υψηλών επιπέδων μολύβδου. Ένα σημαντικό ποσοστό από τα συμπληρώματα πρωτεΐνης σε σκόνη που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες περιέχει υψηλά επίπεδα μολύβδου, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών, Consumer Reports. Η οργάνωση ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά όρια για τις συγκεντρώσεις αυτού του τοξικού μετάλλου στα προϊόντα διατροφής. Από τα 23 εξεταζόμενα συμπληρώματα, τα δύο τρίτα περιείχαν ποσότητες μολύβδου που ξεπερνούν τις ημερήσιες επιτρεπόμενες αξίες.

Τα νευρολογικά προβλήματα, όπως η διανοητική υστέρηση στα παιδιά, αποτελούν τη σοβαρότερη παρενέργεια από την κατανάλωση μολύβδου, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία, κώμα και θάνατο. Η ημερήσια πρόσληψη μολύβδου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,5 μικρογραμμάρια, ωστόσο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει ορίσει ασφαλές όριο πρόσληψης. Σημειώνεται ότι η FDA ρυθμίζει τα φάρμακα και τα τρόφιμα, αλλά δεν παρακολουθεί τα συμπληρώματα διατροφής όπως η πρωτεΐνη σε σκόνη.

Οι καταναλωτές είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι στους κατασκευαστές συμπληρωμάτων, δήλωσε ο Πίτερ Κόεν, καθηγητής στο Χάρβαρντ, τονίζοντας ότι κάθε εταιρεία αποφασίζει αν θα ελέγξει τα προϊόντα της για μόλυβδο, αφήνοντας τους καταναλωτές χωρίς πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα του μετάλλου που καταναλώνουν. Η έρευνα της Consumer Reports αποκάλυψε ότι οι συγκεντρώσεις μολύβδου στις σκόνες πρωτεΐνης έχουν αυξηθεί σε σχέση με 15 χρόνια πριν, με το ποσοστό των προϊόντων που βρέθηκαν χωρίς μόλυβδο να έχει μειωθεί σημαντικά.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα συμπληρώματα φυτικών πρωτεϊνών, καθώς όλα τα δείγματα που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να περιέχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου. Δύο από αυτά περιέχουν τόσο υψηλές συγκεντρώσεις ώστε η Consumer Reports συνιστά να μην καταναλώνονται, ενώ σε άλλα δύο συστήνει περιορισμό της κατανάλωσης σε μία μερίδα την εβδομάδα. Αν και τα συμπληρώματα πρωτεΐνης έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της ικανότητάς τους να δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και να διευκολύνουν την απώλεια βάρους, ορισμένοι διατροφολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για τους νεφρούς.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play