Αντικοινωνικός αιώνας: Είμαστε πράγματι πιο μοναχικοί και δυστυχισμένοι από ποτέ;

Αντικοινωνικός αιώνας: Είμαστε πράγματι πιο μοναχικοί και δυστυχισμένοι από ποτέ;

Εξερεύνηση της μοναξιάς και της δυστυχίας στην σύγχρονη κοινωνία, σύμφωνα με τον Ντέρεκ Τόμσον και άλλους ειδικούς. Είμαστε, άραγε, πιο μοναχικοί από ποτέ; Αυτή η ερώτηση δεν είναι απλώς ρητορική – τουλάχιστον όχι για αναλυτές της σύγχρονης πραγματικότητας όπως ο Αμερικανός Ντέρεκ Τόμσον, συντάκτης του περιοδικού The Atlantic και συγγραφέας δοκιμίων όπως το *On Work: Money, Meaning, Identity* και *Hitmakers*. Ο Τόμσον πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανώς ο πλανήτης συνολικά πλήττονται από μια αυτοεπιβαλλόμενη επιδημία μοναξιάς που έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τις προσωπικότητές μας και τη σχέση μας με την πραγματικότητα. Έχει χαρακτηρίσει την εποχή μας ως αντικοινωνικό αιώνα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει τόσο τη δική του ζωή όσο και τις ζωές των ανθρώπων γύρω του, όπως αναφέρει το El Pais.

Ο Τόμσον αναφέρει την παρατήρηση του ότι σχεδόν κανείς δεν πηγαίνει πια στο αγαπημένο του μπαρ στη Βόρεια Καρολάινα για να απολαύσει μια μπύρα και να συνομιλήσει με άλλους. Το μπαρ έχει μετατραπεί σε ήσυχο σημείο ανταλλαγής φαγητού, χωρίς ανθρώπινες επαφές. Η μηχανική αλληλεπίδραση μέσω εφαρμογών έχει εκμηδενίσει τη διαπροσωπική επικοινωνία, με τις παραγγελίες να ολοκληρώνονται χωρίς λέξεις και τους σερβιτόρους να μην διαδραματίζουν πλέον ρόλο στην ψυχολογική υποστήριξη των πελατών. Η κοινωνική ζωή έχει περιοριστεί σε μια σειρά αποστειρωμένων καταναλωτικών ενεργειών, αποστερώντας μας από την αυθόρμητη και φλύαρη αλληλεπίδραση που άλλοτε χαρακτήριζε τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Η απομόνωση έχει ενισχύσει την τάση των ανθρώπων να αναζητούν πιο στενές σχέσεις με την πυρηνική οικογένεια και τους στενούς φίλους τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαθεί οι διασυνδέσεις με τους γείτονες και άλλους γνωστούς. Ο Τόμσον αποδίδει αυτή την αλλαγή στις πρόσφατες κοινωνικές εξελίξεις, όπως την πανδημία και την αυξανόμενη εξάρτηση από τις τεχνολογίες, που οδηγούν τους ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Αυτή η απώλεια της κοινωνικής διασύνδεσης έχει συνέπειες, με το ποσοστό των ανθρώπων που τρώνε μόνοι τους να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, σύμφωνα με ειδικούς. Η Άλι Βόλπε, ειδική σε θέματα κοινωνικής και ψυχικής υγείας, επισημαίνει ότι καμία γενιά Αμερικανών δεν έχει περάσει τόσες πολλές στιγμές μόνη της όσο η σημερινή.

Κατά τον Γιαν-Εμμάνουελ Ντε Νέβε, καθηγητή οικονομικών και ευημερίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ μοναξιάς και δυστυχίας, τονίζοντας ότι η αυτοεπιβαλλόμενη μοναξιά οδηγεί σε συναισθηματική ανισορροπία και απώλεια ευημερίας.

Η ανάλυση των αιτίων πίσω από την αύξηση της μοναξιάς και της αντικοινωνικότητας αποτελεί κεντρικό θέμα στην κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play